Wereldwijde zuivelmarkt start wisselvallig in 2024
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Wereldwijde zuivelmarkt start wisselvallig in 2024

  • 07 mei 2024

De zuivelindustrie wereldwijd staat voor uitdagingen. Een vermindering van de melkveestapel in exporterende regio's zoals de Verenigde Staten en Zuid-Amerika zorgt voor minder melkaanvoer. Deze afname komt door aanhoudend lage winstmarges en ongunstige weersomstandigheden. Ook in de Europese Unie beïnvloeden deze factoren de melkproductie.

Weer speelt grote rol in productiedaling

Droge omstandigheden in Nieuw-Zeeland en hevige regenval in Noordwest-Europa hebben een aanzienlijke impact. De verwachting is dat de melkproductie in deze gebieden voor het tweede kwartaal van 2024 sterker zal dalen dan aanvankelijk gedacht. Rabobank voorziet een daling van 0,5%, een correctie van eerdere schattingen die een afname van 0,2% voorspelden.

Europese markt ziet gemengde signalen

In de EU en het VK wordt een moeizame start van het seizoen gemeld door de aanhoudende regen, die onder meer in Ierland voor vertraging zorgt. Ondanks dat sommige regio’s een goede start van de grasgroei melden dankzij milde temperaturen, blijven de totale melkvolumes achter bij vorig jaar. Nederland zag bijvoorbeeld een afname van 2,7% in melkleveringen tijdens de eerste twee maanden van het jaar.

Tegelijkertijd worstelt de sector met fluctuerende zuivelconsumptie. Signalen van herstel in de vraag worden afgewisseld met perioden waarin consumenten terughoudend reageren op snel stijgende prijzen. Dit speelt een rol in de wijze waarop de zuivelmarkt zich probeert aan te passen aan de huidige economische en klimatologische uitdagingen.

De Europese zuivelindustrie blijft dus geconfronteerd met diverse uitdagingen die zowel de productie als de handel beïnvloeden.

Rabobank.nl

Bron: Rabobank