De zuivelindustrie wereldwijd staat voor uitdagingen. Een vermindering van de melkveestapel in exporterende regio's zoals de Verenigde Staten en Zuid-Amerika zorgt voor minder melkaanvoer. Deze afname komt door aanhoudend lage winstmarges en ongunstige weersomstandigheden. Ook in de Europese Unie beïnvloeden deze factoren de melkproductie.
Droge omstandigheden in Nieuw-Zeeland en hevige regenval in Noordwest-Europa hebben een aanzienlijke impact. De verwachting is dat de melkproductie in deze gebieden voor het tweede kwartaal van 2024 sterker zal dalen dan aanvankelijk gedacht. Rabobank voorziet een daling van 0,5%, een correctie van eerdere schattingen die een afname van 0,2% voorspelden.
In de EU en het VK wordt een moeizame start van het seizoen gemeld door de aanhoudende regen, die onder meer in Ierland voor vertraging zorgt. Ondanks dat sommige regio’s een goede start van de grasgroei melden dankzij milde temperaturen, blijven de totale melkvolumes achter bij vorig jaar. Nederland zag bijvoorbeeld een afname van 2,7% in melkleveringen tijdens de eerste twee maanden van het jaar.
Tegelijkertijd worstelt de sector met fluctuerende zuivelconsumptie. Signalen van herstel in de vraag worden afgewisseld met perioden waarin consumenten terughoudend reageren op snel stijgende prijzen. Dit speelt een rol in de wijze waarop de zuivelmarkt zich probeert aan te passen aan de huidige economische en klimatologische uitdagingen.
De Europese zuivelindustrie blijft dus geconfronteerd met diverse uitdagingen die zowel de productie als de handel beïnvloeden.
Bron: Rabobank