Brabant versterkt positie als koploper in plantaardige voeding
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Brabant versterkt positie als koploper in plantaar­dige voeding

  • 02 juli 2024

Brabant zet een ambitieuze stap richting een duurzame toekomst met een focus op plantaardige voeding. De provincie wil de komende jaren uitgroeien tot de belangrijkste opschalingshotspot voor plantaardige voeding in Europa. Met samenwerking tussen de Provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en REWIN West-Brabant, wordt een sterke basis gelegd voor deze transitie.

Brabant bevindt zich geografisch gezien tussen belangrijke voedselinnovatiecentra zoals Gent, Delft en Wageningen. De regio beschikt over bijna de volledige keten voor efficiënte productie van plantaardige voedselinnovaties. Toch ontbreekt het aan locaties waar start-ups hun ideeën kunnen opschalen en snel naar de markt kunnen brengen. Om dit gat te dichten, wordt ingezet op de opschaling van plantaardige voedselstart-ups.

Provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen benadrukt het belang van deze ontwikkeling: “Onder het motto 'Brabant, the Scale-Up Plant of Europe’ willen we over vijf jaar internationaal bekend staan als dé opschalingshotspot voor plantbased start-ups. Onze combinatie van een robuuste agrifoodsector en een sterke hightech maakindustrie biedt hiervoor een unieke kans.”

Ondersteuning voor start-ups

De BOM en REWIN West-Brabant zetten zich in voor de ondersteuning van start-ups in de opschalingsfase. Brigit van Dijk-van de Reijt, CEO van BOM, legt uit dat de ontwikkeling en opschaling van functionele voedingsingrediënten veel kennis, kunde en kapitaal vergt. De scale-up plant biedt de benodigde faciliteiten en netwerken om deze uitdagingen aan te gaan en plantaardige voeding als een realistisch alternatief op de markt te brengen.

Stephanie ter Borg, directeur van REWIN West-Brabant, voegt daaraan toe dat de organisatie als verbinder van het ecosysteem relevante partijen samenbrengt om impact te maken. Het is van groot belang om de kloof tussen innovaties en marktintroductie te dichten. Daarom wordt er een netwerk van toegankelijke pilot-, demo- en full-scale faciliteiten opgezet. Bestaande bedrijven kunnen zich aansluiten bij dit initiatief om samen te werken met start-ups.

Internationale samenwerking en investering

De samenwerkende partners richten zich ook op internationale positionering en acquisitie. Er worden samenwerkingen opgezet met internationale start-ups en de BOM zal waar mogelijk investeren in deelnemende foodstartups. Hiermee wil Brabant zijn kennis en innovaties slim vermarkten en een leidende rol spelen in de eiwittransitie.

brabant.nl

Bron: Provincie Noord-Brabant