In de voedingsindustrie is strikte hygiëne de norm. Ook schone/hygiënische schoenen zijn essentieel. Startup BOOTSCLEANER introduceert ’s werelds eerste machine die de binnenkant van werkschoenen reinigt en droogt. Hygiënespecialist Elis implementeert de innovatie.
Op de werkvloer zijn goede werkschoenen een must. Tegelijkertijd zijn het in potentie serieuze bronnen van bacterie- en schimmelgroei. Dat geldt ook voor de binnenkant. Een kruisbesmetting is natuurlijk wel het laatste waarop je als voedselproducent zit te wachten. Toch is reiniging van het binnenwerk soms een ondergeschoven kind.
Wordt het binnenste wél regelmatig gereinigd, dan doen zich alsnog obstakels voor, zo weten ze bij Elis. De wereldspeler en marktleider in textiel-, hygiëne- en facilitaire dienstverlening reinigt met een
ISO 22000-certificering onder meer bedrijfskleding voor bedrijven in de voedingsindustrie. Zo ook werkschoeisel. En daar wringt ‘m de schoen.
“In de food dragen veel medewerkers speciale schoenen, van microvezel. Die worden gereinigd in onze wasserijen en vervolgens geplaatst in een droogkast”, vertellen Elis’ quality specialist Alice de Graaff, general manager Jacko Dekker en business development manager Vincent Nibbering. “Het probleem met microvezel is dat het waterbestendig is en dat er grote hoeveelheden water nodig zijn om de schoenen vanbinnen te reinigen. Maar zelfs dan wordt het in de binnenkant van de schoenen niet helemaal goed gedesinfecteerd/schoon.”
Daarnaast was er ruimte voor verbetering in het drogen, vertellen de twee. Dat gebeurt normaal op 37 graden Celsius om de schoenen niet te beschadigen, wat relatief veel tijd kost. Bovendien kan een achtergebleven bacteriekolonie met die temperatuur juist groeien.
Een innovatie van eigen bodem is veelbelovend. De BOOTSCLEANER om precies te zijn, van een gelijknamige startup die nu de b2b-markt betreedt, is een wasmachine en droger ineen met de belofte van betere desinfectie. Elis testte een prototype en onderwierp de resultaten van de machine aan een grondig onderzoek op desinfectie van verschillende bacteriën en schimmels. Op basis daarvan werd de machine verder ontwikkeld. Alice: “De binnenkant van de schoenen die in de machine wordt geplaatst wordt beter schoon en gedesinfecteerd. Ook is het droogproces verkort met 75 procent.” Deze technologische vernieuwing is ontwikkeld door BOOTSCLEANER en is dankzij de co-creatie met Elis verder geoptimaliseerd tot de oplossing die niet alleen perfect aansluit bij de behoefte van Elis, maar ook op de behoefte van de voedingsindustrie.
De reinigingsinnovatie werkt op basis van UV-C-lichttechnologie van Signify, een vroegere divisie van Philips. UV-C desinfectie gebruikt UV-C licht om de chemische verbindingen (DNA/RNA) in een micro-organisme zoals bacteriën, schimmels, sporen en virussen af te breken zodat ze zich niet kunnen vermenigvuldigen, laten BOOTSCLEANER’s managing director Maxim Santifort en operations director Derek Klomp weten. “In combinatie met warme luchtcirculatie en de toevoeging van ons BOOTSPERFUME (food grade) is het desinfectieproces aanzienlijk verbeterd. Zo voldoen we aan de hoge hygiëne-eisen van de voedingsindustrie.”
Elis levert al vele diensten aan gerenommeerde bedrijven in de voedingsindustrie. Vincent: “In combinatie van de BOOTSCLEANER voor de binnenkant én inspanningen van onze klanten op hun werkvloer zoals het gebruik van borstelbanen is er nu een mooie totaaloplossing.”
Met trots introduceert BOOTSCLEANER en Elis de BOOTSCLEANER BUSINESS SOLUTION 01 2025. Vanaf vandaag beschikbaar als de nieuwe standaard in schoenenhygiëne.
Bron: BOOTSCLEANER B.V. x Elis Nederland B.V.