In 2023 voldeed 99% van de willekeurig geteste voedselmonsters aan de Europese regelgeving voor pesticiden. Het ging om 13.246 monsters uit twaalf veel geconsumeerde producten, waaronder wortels, bloemkool, kiwi’s, uien, peren, aardappelen, rijst, gedroogde bonen en rund- en pluimveevet. De producten worden elke drie jaar bemonsterd onder het EU-coördinatieprogramma (EU MACP), waarmee trends gevolgd worden.
70% van de monsters bevatte geen meetbare residuen, 28% viel binnen de wettelijke limieten. In 2% van de gevallen werd de maximale residulimiet overschreden. Na correctie voor meetonzekerheid bleek 1% niet in overeenstemming met de wetgeving. De uitkomsten zijn vergelijkbaar met die van 2020, toen ook 99,1% van de monsters voldeed.
Naast de willekeurige controles zijn in 2023 ook 132.793 monsters geanalyseerd binnen het Multiannual National Control Programme (MANCP), dat zich richt op risicogebaseerde bemonstering. Hiervan was 98% conform de EU-regels. 58% van deze monsters bevatte geen meetbare residuen, 38,3% viel binnen de limieten. Bij 3,7% werd de maximale residulimiet overschreden; 2% bleek na meetonzekerheid niet conform.
De resultaten zijn gebruikt voor een voedingskundige risicobeoordeling. Volgens EFSA is de kans klein dat consumenten worden blootgesteld aan hoeveelheden residuen boven de veiligheidstolerantie. De autoriteit adviseert lidstaten om niet-conforme combinaties van gewas en pesticide nader te onderzoeken en importproducten met een brede analysemethode te blijven controleren.
Bron: EFSA