Blootstelling aan chemische stoffen via voedsel te hoog
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Blootstelling aan chemische stoffen via voedsel te hoog

  • 09 mei 2023

De blootstelling aan een combinatie van chemische stoffen via voedsel en drinkwater lijkt mogelijk te hoog, zo blijkt uit een verkennend onderzoek van het RIVM in opdracht van de Europese Commissie. De onderzoekers hebben gekeken naar de inname van vier verschillende stofgroepen, waaronder zware metalen en vlamvertragers, voor peuters, kinderen, jongvolwassenen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar in negen Europese landen. 

De berekeningen laten zien dat de inname hoger is dan de aanvaardbare hoeveelheden voor alle groepen en in alle landen. Dit kan mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengen, maar het is nog onduidelijk hoe groot deze risico's zijn. Meer onderzoek is daarom nodig om hier meer inzicht in te krijgen.

Mengsel van stoffen

De Europese Commissie maakt zich zorgen over de mogelijke risico's van het binnenkrijgen van combinaties van chemische stoffen en vindt dat hier snel duidelijkheid over moet komen. Het RIVM is het daarmee eens en werkt daarom aan dit onderwerp in nationale en Europese projecten. 

In het Europese project ATHLETE heeft het RIVM al een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de risico's van de inname van combinaties van chemische stoffen. De resultaten en onzekerheden zijn gedeeld met EFSA en de Europese Commissie. Het RIVM plant nu vervolgonderzoek samen met buitenlandse instituten, waarbij de meetwaarden van de betreffende chemische stoffen in bloed- en urinemonsters worden onderzocht en geanalyseerd.

Rivm.nl

Bron: RIVM