Duurzame Folie: Verlengde Houdbaarheid Voedsel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Biologisch afbreekbare voedselfolie in de maak

  • 20 juli 2023

Een onderzoeksgroep in de Braziliaanse staat São Paulo heeft een oplossing ontwikkeld om de wereldwijde plasticafvalcrisis aan te pakken en tegelijkertijd voedsel vers te houden. Ze hebben een biologisch afbreekbare folie gemaakt op basis van limoneen uit schillen van citrusvruchten en chitosan uit exoskeletten van schaaldieren, die een duurzaam alternatief biedt voor de verpakking van voedsel.

Verpakkingsmaterialen op basis van aardolie hebben geleid tot een enorme ophoping van plastic op stortplaatsen en in oceanen, waardoor milieuvriendelijkere opties nodig zijn. Als antwoord op de vraag naar veilige en milieuvriendelijke verpakkingen heeft de voedingsindustrie geïnvesteerd in duurzame alternatieven die de voedingskwaliteit en sensorische eigenschappen van voedsel behouden.

De onderzoeksgroep, bestaande uit wetenschappers van de School voor Scheikundige Technologie van de Staatsuniversiteit van Campinas (FEQ-UNICAMP) en het Instituut voor Voedingsmiddelentechnologie (ITAL), publiceerde hun bevindingen in Food Packaging and Shelf Life.

"We richtten ons op limoneen omdat Brazilië een van de grootste sinaasappelproducenten ter wereld is en São Paulo de belangrijkste sinaasappelproducerende staat is," legt Roniérik Pioli Vieira, laatste auteur van het artikel en professor aan FEQ-UNICAMP, uit.

De belangrijkste innovatie ligt in het gebruik van poly(limoneen), een stabiel derivaat van limoneen, waarmee de uitdagingen van vluchtigheid en instabiliteit tijdens het productieproces van verpakkingen worden overwonnen. De onderzoekers combineerden poly(limoneen) met chitosan, een natuurlijk biopolymeer dat bekend staat om zijn antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen, wat resulteerde in een film met verbeterde bioactieve eigenschappen.

Laboratoriumtesten toonden de superieure antioxidantwerking van de folie aan, tweemaal zo krachtig als die van traditionele folies op basis van limoneen. Het blokkeerde ook effectief ultraviolette straling en was bestand tegen hoge temperaturen, waardoor het geschikt was voor productie op grote schaal.

Hoewel het nog niet beschikbaar is voor commercieel gebruik vanwege de optimalisatievereisten voor kunststofproductie op basis van chitosan en het productieproces van poly(limoneen), blijft de onderzoeksgroep toegewijd aan het bevorderen van de multifunctionaliteit van dit hernieuwbare additief.

Deze baanbrekende biologisch afbreekbare folie betekent een grote stap voorwaarts in de richting van duurzame verpakking, het verminderen van plastic afval en het bijdragen aan een groenere toekomst voor de voedingsindustrie.

Agencia.fapesp.br

Beeld: FEQ-UNICAMP

Bron: Agencia