Bij insectenkweek heeft luchtverdeling sleutelrol
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Bij insecten­kweek heeft luchtver­de­ling sleutelrol

  • 24 september 2024

Bij de kweek van insecten is een gelijkmatige luchtverdeling de sleutel tot succes. Gert Boersma van Equans Refrigeration legt uit wat nodig is voor een optimale en energiezuinige luchtbehandelingsinstallatie. Bedrijven die insecten willen kweken voor dierlijke of menselijke consumptie doen er goed aan in een vroeg stadium na te denken over conditionering van de kweekruimte.

Condities overal hetzelfde

“In een kweekruimte voor insecten moet je streven naar gelijkmatigheid, zodat de condities bovenin de kweekruimte hetzelfde zijn als onderin. Vaak gebeurt de kweek in metershoge gebouwen. Een goede luchtverdeling is dan uiterst belangrijk om te voorkomen dat bijvoorbeeld de temperatuur of CO2-waarde op verschillende plekken in de kweekruimte te veel varieert en het kweekproces negatief beïnvloedt”, zegt Gert Boersma, projectleider bij Equans Refrigeration and Heating Solutions. 

Benodigde info voor optimaal ontwerp

Voordat het optimale ontwerp van een luchtbehandelingsinstallatie op tafel ligt, zijn diverse gegevens nodig. Naast het ontwerp van het opslagsysteem en de beschikbare ruimte is de maatvoering van de bakken waarin de insecten leven relevant. Net zo essentieel is informatie over de kweekduur, de verschillende levensfases van de insecten en het vochtpercentage van hun voeding. Maar ook: Hoeveel warmte en CO2 ontwikkelen de insecten in die fases? Zijn er nog speciale aandachtspunten? En zijn er bacteriële dampen die afgevoerd moeten worden?

Kaasrijping

“Met die gegevens kunnen we een optimale luchtbehandelingsinstallatie ontwerpen”, vervolgt Boersma. Zo’n installatie bestaat enerzijds uit een luchtbehandelingskast die de lucht – afhankelijk van de vraag – koelt, verwarmt, bevochtigt of ontvochtigt. Anderzijds bestaat de installatie uit een luchtverdeelsysteem die de lucht in de kweekruimte verdeelt. Op basis van de informatie bepalen we waar we de geconditioneerde lucht inblazen. Vergelijk het met kaasrijping, waarbij geconditioneerde lucht langs iedere kaas op elke plank wordt ingeblazen.”

Warmte slim gebruiken

Aangezien veel warmte vrijkomt bij insectenkweek loont het om de luchtbehandelingsinstallatie te integreren met een warmtepompinstallatie. “Daarbij maken we zoveel mogelijk gebruik van warmteterugwinning. De teruggewonnen warmte is in alle ruimtes in het bedrijf te gebruiken, van de kweekruimte tot de kantoren. De energiezuinige installatie maken we tailor-made conform de laatste stand van de techniek.”

Lees welke technologie nodig is voor insectenkweek
Bekijk wat Equans kan betekenen voor voedselverwerkende bedrijven

Bron: Equans