Betaaltermijn grootbedrijf aan mkb verkort naar 30 dagen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Betaaltermijn grootbedrijf aan mkb verkort naar 30 dagen

  • 17 maart 2021

De maximale wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het midden- en klein bedrijf (mkb) wordt verkort naar 30 dagen. Hiermee wordt de huidige toegestane betaaltermijn gehalveerd en gelijkgesteld aan die van de overheid. Dit staat in het wetsvoorstel dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), mede namens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), op 16 maart 2021 naar de Tweede Kamer stuurde. De wetgeving draagt bij aan het dempen van een financieringsgat van 55 miljard euro ten nadele van het mkb als ‘gewoon op tijd betalen’ de norm wordt. Met dit nieuwe wetsvoorstel wil het kabinet mkb-ondernemingen beter beschermen.

Oneerlijk krachtenveld

Uit cijfers van begin vorig jaar blijkt dat 11% van de mkb-ondernemers een langere betaaltermijn heeft geaccepteerd, dan waar zij zich prettig bij voelden. Dit gaat om 50.000 mkb-bedrijven. De huidige economische situatie heeft de afhankelijkheid van mkb ten aanzien van het grootbedrijf verder versterkt.

Onnodig financieringstekort van 55 miljard

Een tekort aan werkkapitaal is een van de grootste aanleidingen voor financieringsbehoefte in het mkb. Dit is het vermogen dat de ondernemer gebruikt om zijn productie te bekostigen tot het moment dat daaraan gerelateerde inkomsten binnenkomen. Dit tekort is goed voor maar liefst 21% van de financieringsbehoefte, zo blijkt uit de ‘Financieringsmonitor 2019’ van het CBS.

Onafhankelijk toezicht

Afgelopen januari opende de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op verzoek van het ministerie van EZK een tijdelijk meldpunt om inzicht te krijgen in het betaalgedrag van grootbedrijven aan mkb. De ACM verzamelt meldingen over grootbedrijven die de wettelijke dan wel afgesproken betaaltermijn overschrijden. De resultaten geven inzicht in de omvang van de problematiek en verduidelijken of de problemen zich in bepaalde sectoren concentreren. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zal de uitkomsten na één jaar evalueren om te bepalen of aanvullend op de wetswijziging tot wijziging van de maximaal toegestane betaaltermijn, onafhankelijk toezicht moet worden ingesteld.

rijksoverheid.nl

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat