UNEP brengt voor het eerst mondiale voedselverspilling in kaart
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

UNEP brengt voor het eerst mondiale voedselver­spilling in kaart

  • 15 maart 2021

In 2019 gooiden we wereldwijd 931 miljoen ton voedsel weg. Dat blijkt uit de eerste Food Waste Index van het United Nations Environment Programme (UNEP). Het is de meest uitgebreide gegevensverzameling, analyse en modellering van voedselverspilling tot nu toe, gebaseerd op gegevens uit 54 landen. De meest opmerkelijke conclusie uit het rapport is dat voedselverspilling in alle landen ter wereld speelt, ongeacht het inkomensniveau.

Als voedselverlies en -verspilling een land zou zijn, zou het de op twee na grootste bron van broeikasgasemissies zijn. Voedselverspilling belast ook afvalbeheerssystemen en verergert de voedselonzekerheid, waardoor het in belangrijke mate bijdraagt tot de drie planetaire crises van klimaatverandering, natuur- en biodiversiteitsverlies, en vervuiling en afval. Daarom is duurzame ontwikkelingsdoelstelling 12.3 erop gericht voedselverspilling tegen 2030 te halveren en voedselverlies te beperken.

Ter ondersteuning van deze cruciale doelstelling biedt UNEP-rapport over de voedselverspillingsindex inzicht in de omvang van voedselverspilling en een methodologie die landen in staat stelt de uitgangssituatie te meten en de vooruitgang bij het bereiken van de SDG-doelstelling te volgen. Het rapport schat dat er jaarlijks 931 miljoen ton voedsel wordt verspild door huishoudens, detailhandelszaken en de voedingsmiddelenindustrie. Bijna 570 miljoen ton van deze verspilling vindt plaats op het niveau van de huishoudens. Uit het verslag blijkt ook dat het mondiale gemiddelde van 74 kg voedselverspilling per hoofd van de bevolking per jaar opmerkelijk gelijk is voor landen met een laag middeninkomen en landen met een hoog inkomen, wat erop wijst dat de meeste landen nog ruimte hebben voor verbetering.

Het rapport werd gelanceerd vlak na de vijfde Milieuvergadering van de Verenigde Naties, die er tijdens haar vorige vergadering bij de lidstaten op aandrong mechanismen in te stellen om voedselverlies en -verspilling te meten, en om steun vroeg bij het verlenen van technische bijstand die landen in staat zou stellen te meten en vooruitgang te boeken. Het rapport is een eerste stap om aan dit verzoek te voldoen. Het rapport maakt ook deel uit van het aanbod van het UNEP aan het proces van de VN-top over voedselsystemen, met als doel de brede goedkeuring van een Target-Measure-Act-aanpak voor de vermindering van voedselverspilling aan te moedigen.

Sommige landen en actoren uit de particuliere sector hebben de SDG12.3 engagement al serieus genomen. Er zijn steeds meer aanwijzingen van succes bij het verminderen van voedselverspilling - maar nog niet op de schaal die nodig is om de doelstelling te halen. Er kan nog veel meer worden gedaan.

Lees het ‘Food Waste Index Report 2021’
unep.org

Bron: UNEP