Beperkingen in gebruik 'biologisch' en 'ecologisch' in bedrijfsnamen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Beperkingen in gebruik 'biologisch' en 'ecologisch' in bedrijfsnamen

  • 25 mei 2023

Europa hanteert strenge regels met betrekking tot het gebruik van de termen 'biologisch' en 'ecologisch', inclusief afkortingen en vertalingen, in bedrijfsnamen. Deze termen zijn wettelijk beschermd en mogen uitsluitend worden gebruikt voor de etikettering en reclame van gecertificeerde biologische producten.

Het gebruik van 'biologisch' en gerelateerde termen is gereguleerd volgens Verordening (EU) 2018/848. Deze regelgeving zorgt ervoor dat consumenten kunnen vertrouwen op de naleving van Europese wetgeving voor biologische productie wanneer zij de termen 'biologisch' of 'ecologisch' tegenkomen in de naam van een bedrijf of op producten.

Toepassingsrichtlijnen

Alleen geregistreerde en gecertificeerde bedrijven door Skal mogen het biologische keurmerk, zoals voorgeschreven in de verordening, op hun producten plaatsen. Daarom kunnen zij ook de termen 'biologisch' of 'ecologisch', inclusief afgeleiden, gebruiken in hun bedrijfsnaam, handelsnaam of merknaam. 

Als een bedrijf niet volledig voldoet aan de biologische productievoorschriften of niet gecertificeerd is, is het niet toegestaan om termen als 'biologisch', 'bio', 'ecologisch' of 'eco' te gebruiken in een bedrijfsnaam, handelsnaam of merknaam. Het gebruik van deze termen zou consumenten misleiden.

Certificering of naamswijziging

Voor bedrijven die momenteel een 'biologische verwijzing' in hun bedrijfsnaam, handelsnaam of merknaam hebben, maar nog niet zijn geregistreerd bij Skal, zijn er twee opties:

  • Volledige certificering aanvragen volgens de geldende normen.
  • De 'biologische verwijzing' verwijderen uit de bedrijfsnaam, handelsnaam of merknaam.

Skal.nl

Bron: Skal