Met de opening van een nieuwe fabriek in Obrigheim verstevigt BENEO zijn positie in de markt voor plantaardige ingrediënten. In de Duitse vestiging worden lokaal geteelde tuinbonen verwerkt tot hoogwaardige grondstoffen voor voeding en diervoeder. Het project werd gerealiseerd in slechts anderhalf jaar tijd en mogelijk gemaakt door een investering van € 50 miljoen van de Südzucker Group.
De fabriek is gebouwd naast de bestaande BENEO-locatie waar Isomalt en Palatinose™ worden geproduceerd. Op 4000 vierkante meter worden tuinbonen duurzaam verwerkt, zonder gebruik van water en met stroom uit hernieuwbare bronnen. Restwarmte uit de productie wordt benut voor de verwarming van het gebouw. Met een zero-waste-strategie worden alle grondstoffen volledig benut.
“De nieuwe fabriek van BENEO vertegenwoordigt een sterke betrokkenheid bij de regio Rijnland-Palts als zakencentrum,” zei Daniela Schmitt, minister van Economische Zaken. De tuinbonen komen uit de regio en zijn REDCert2-gecertificeerd, wat overeenkomt met het hoogste ‘Gold’-niveau van de Farm Sustainability Assessment.
Volgens cijfers van GFI Europe noemde 27% van de Europese consumenten zich in 2023 flexitariër. Binnen deze groep at 51% minder vlees dan het jaar ervoor. BENEO speelt met de nieuwe fabriek in op die veranderende eetpatronen. “De tuinboon is een peulvrucht met een lange geschiedenis,” aldus Niels E. Hower van BENEO. “Hier in Obrigheim zullen we ze verwerken tot hoogwaardige, plantaardige ingrediënten die onze voeding mee toekomstbestendig maken.”
Bron: BENEO