België op één na grootste voedselverspiller van Europa
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

België op één na grootste voedselver­spiller van Europa

  • 07 juni 2023

Uit de Monitor Voedselverlies 2020 blijkt dat België, met name Vlaanderen, in 2020 bijna 900.000 ton eetbaar voedsel heeft verspild. Hiermee bengelt België onderaan de Europese ladder, enkel Cyprus doet het slechter. Bond Beter Leefmilieu en FoodWIN dringen er bij de Vlaamse overheid op aan om dringend preventieve maatregelen te nemen.

Volgens de organisaties erkent het Vlaamse beleid de ernst van de problematiek niet. Hoewel op papier de doelstelling is om het voedselverlies tussen 2015 en 2025 met 30% te verminderen, is de daling tussen 2015 en 2020 slechts 2%. Het beleid richt zich voornamelijk op valorisatie, waarbij etensresten worden gebruikt voor veevoer, energieopwekking of compostering.

De voedingsindustrie verspilt in België 161 kg voedsel per inwoner per jaar, terwijl dit in Nederland slechts 59 kg is, in Frankrijk 29 kg en in Duitsland 19 kg. Ook de Vlaamse landbouwsector presteert slecht, met een half miljoen ton reststromen waarvan 73% eetbaar is.

Voedselverlies is verantwoordelijk voor 8% van de broeikasgasuitstoot in België. FoodWIN en Bond Beter Leefmilieu pleiten voor verplichte voedselverliesplannen, gedetailleerde metingen per sector en concrete reductiedoelstellingen. Ze roepen op tot een fundamentele hervorming van het voedselsysteem om voedselverlies aan te pakken.

Bekijk de Monitor Voedselverlies 2020

Bondbeterleefmilieu.be

Bron: Bond Beter Leefmilieu