Maandelijkse voedselprijscontrole gelanceerd door Dermagne
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

België gaat voedselprijzen maandelijks monitoren

  • 21 juli 2023

Het Prijzenobservatorium gaat een maandelijkse controle op voedselprijzen invoeren, volgens een besluit van Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). De minister is van mening dat de voedselsector te weinig doet om de stijgende prijzen te bestrijden, een beschuldiging die de sector zelf ontkent.

Dermagne nodigde de Federatie van de Belgische Levensmiddelenindustrie (Fevia) uit om oplossingen te zoeken om de kosten voor consumenten te verlagen. Dermagne benadrukte het belang van ketenoverleg om de dalende grondstofprijzen snel te weerspiegelen in winkelprijzen.

Softe boodschap

Fevia heeft in reactie op het verzoek aangedrongen op aandacht van alle partijen in de agro-voedselketen voor het inflatieprobleem van voedselprijzen. Dermagne vond de reactie van Fevia echter te zacht. Hij had gehoopt dat de sector zou instemmen met het vooruitlopen op de jaarlijkse heronderhandeling van winkelprijzen, gezien de wereldwijde daling van veel grondstofprijzen, inclusief energieprijzen.

Als gevolg hiervan heeft Dermagne een maandelijkse voedselprijscontrole door het Prijzenobservatorium gelanceerd. Hij zal speciale aandacht besteden aan opvallende prijsverschillen in de voedselsector tussen België en haar buurlanden.

Opvallende prijsverschillen zullen systematisch worden gerapporteerd aan de Belgische Mededingingsautoriteit, die kan besluiten om verdachte prijsontwikkelingen te onderzoeken. In extreme gevallen kan de Autoriteit tijdelijke maatregelen nemen, zoals het bevriezen van de prijzen.

Sector kaatst bal terug

De voedselsector weerlegt deze beschuldigingen, wijzend op de voortdurende volatiliteit van sommige prijzen, zoals energieprijzen, en de impact van de "historisch hoge" loonindexering. Ze roept de overheid op om in actie te komen, aangezien zij de middelen heeft om prijzen te verlagen. Bovendien is de sector bezorgd over plannen om de btw te verhogen, die volgens hen zullen leiden tot verdere prijsstijgingen voor consumenten.

Vrt.be

Bron: VRT