Belemmeringen in productie voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Belemmeringen in productie voedings­in­dustrie

  • 30 november 2021
  • Door: Ron Duijkers

Bijna twee derde van de ondernemers kan momenteel niet optimaal produceren en voldoen aan de vraag van afnemers. Begin vierde kwartaal bereikte het aantal ondernemers in de voedingsindustrie met productiebelemmeringen het hoogste niveau van dit jaar. De belangrijkste beperkingen zijn een tekort aan arbeidskrachten (bij ruim kwart van de bedrijven) en te weinig machines, ruimte, grondstoffen e.d. (bij 15 procent). Bijna alle branches in de voedingsindustrie worden getroffen door de tekorten. Door financiële problemen en onvoldoende vraag wordt slechts een klein aantal branches gehinderd. Dit blijkt uit een analyse van onze redactie van recent door het CBS gepubliceerde conjunctuurgegevens.

Slachterijen en vleeswarenindustrie hebben meeste knelpunten, zuivelindustrie minste

Bijna 80 procent van de slachterijen en vleeswarenindustrie kan op dit moment niet optimaal produceren. Een tekort aan arbeidskrachten (29,5 procent) en onvoldoende vraag (26,3 procent) zijn hier de belangrijkste bottlenecks. De groente en fruit verwerkende industrie, de visverwerkende industrie en de brood- en deegwarenindustrie zijn eveneens branches, waar een grote meerderheid van de ondernemers (ongeveer driekwart) aangeeft productieproblemen te hebben. De boosdoeners zijn hier vooral een tekort aan personeel en aan machines, ruimte en grondstoffen. De brood- en deegwarenindustrie is overigens binnen de voedingsindustrie koploper personeelstekort, met te weinig mankracht bij ruim 37 procent van de bedrijven. De zuivelindustrie ervaart binnen de voedingsindustrie veruit de minste belemmeringen. “Slechts” een derde van de ondernemers voelt zich in zijn productie beperkt. Ook hier spelen vooral tekort aan arbeidskrachten (9,9 procent) en aan productiemiddelen (eveneens 9,9 procent) een rol.

Visverwerkende industrie enige branche met financiële beperkingen

Financiën werden begin vierde kwartaal nauwelijks als knelpunt ervaren door de ondernemers in de voedingsindustrie. De visverwerkende industrie is de enige branche, waar meer dan 10 procent van de ondernemers financiën als knelpunt ziet. Op ruime afstand volgt de brood- en deegwarenindustrie met bijna 6 procent ondernemers die zich financieel gehinderd voelt. 

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021