Bakkerijsector verlaagt broodverspilling met 40% in 2023
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Bakkerij­sector verlaagt broodver­spilling met 40% in 2023

  • 18 oktober 2024

De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) presenteerde samen met Wageningen University & Research de resultaten van de 2023-monitor over brood- en banketverspilling. Het rapport toont een significante daling in de retourstromen van brood uit supermarkten, vooral dankzij verbeterde afspraken en een actief beleid in de keten.

Daling retourstromen brood

Uit de monitor blijkt dat de hoeveelheid onverkocht brood die terugkeert van supermarkten naar bakkers, sterk is afgenomen. In 2020 ging nog 8% van het uitgaande broodvolume retour, terwijl dit in 2023 is teruggebracht tot 4,7%. Dit betekent een daling van meer dan 40%. Het brood dat terugkeert, wordt veelal verwerkt tot dierenvoer, een duurzame bestemming volgens de Ladder van Moerman, maar het voorkomen van deze reststroom blijft een belangrijk doel.

Uitdagingen in de banketsector

Hoewel de verspilling van brood duidelijk is afgenomen, is er een lichte stijging te zien in de verspilling van banketproducten. Hier is het percentage in 2023 gestegen van 3,5% naar 4,3%. De NVB ziet hierin een uitdaging en wil de dekkingsgraad van de banketsector verder verhogen.

De resultaten van de monitor bieden bedrijven waardevolle inzichten om verdere stappen te zetten in het terugdringen van voedselverspilling. De NVB en haar leden blijven werken aan een efficiëntere productie en het beter afstemmen van productievolumes op de vraag in de markt.

Nedverbak.nl

Bron: De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB)