Bakery Sweets Center maakt broodpasta van retourbrood
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Bakery Sweets Center maakt broodpasta van retourbrood

  • 22 februari 2022

Jaarlijks gaat er veel brood retour. We hebben het dan over duizenden tonnen product. Het brood wordt herverwerkt voor de veevoederindustrie. Maar hoe fijn zou het zijn als het brood, dat gisteren nog dagvers in de schappen lag, z’n weg weer terugvindt in de voedingsketen? Over deze vraag buigt Bakery Sweets Center zich. Met resultaat: een project rondom versuikerde broodpasta is in volle gang.

Tijdens een sessie van de werkgroep Onderzoek & Innovatie kwam de volgende vraag op tafel: Wat is een project dat we gezamenlijk kunnen oppakken? Sjoerd Jellema van Bakkerij Faber meldde zich. “We zijn bezig met het opwaarderen van de retourstroom. Momenteel zitten we in de onderzoeksfase. De overall doelstelling: de 6000 ton aan jaarlijkse broodretouren met 30 procent reduceren.”

De ogen van de docenten aan deze tafel begonnen te glinsteren. Zowel Hogeschool Van Hall Larenstein als Mbo Life Sciences meldden zich direct aan om er studentenprojecten van te maken. En zo ging het balletje rollen.

Tsjollyn Kuperus, docent Voedingsmiddelentechnologie aan Mbo Life Sciences: “We zijn écht met iets moois bezig hier. In Papendrecht hebben ze de afgelopen tijd gekeken naar hoe we retourbrood kunnen verwerken tot een product of ingrediënt dat geschikt is voor consumptie. Bij de kick-off kregen we de eerste samples van de gesuikerde broodpasta: een lobbige substantie met de glans en viscositeit van karamelvla. Aan de studenten van Food Innovation nu de taak om er toepassingen voor te vinden”. Dit zijn toepassingen als cupcakes, koeken en ijs en zelfs bier.

Over het project

Dit project wordt breed gedragen binnen Bakery Sweets Center. Naast Bakkerij Faber (initiatiefnemer en voorziener van de grondstof), Mbo Life Sciences, Hogeschool Van Hall Larenstein en diverse partnerbedrijven, verzorgt het European Bakery Innovation Centre (EBIC) de productie van de broodpasta. Het project is verdeeld in 5 fases:

  • Proces
  • Toepassing
  • Kwaliteitsborging
  • Concept
  • Business case

Het project bevindt zich nu in fase 2. De verwachting is dat Bakery Sweets Center in november de eerste toepassingen kan presenteren. Producten op basis van versuikerde broodpasta, met een aandeel van 25% suiker.

Bakerysweetcenter.nl

Bron: Bakery Sweets Center