6 redenen om nu al na te denken over duurzame stoom
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

6 redenen om nu al na te denken over duurzame stoom

  • 22 februari 2022

Alle industrie moet in 2050 gasloos zijn. 30 jaar lijkt een lange tijd en mogelijk stel je daardoor dit transitieproces nog even uit. Scharff Techniek geeft 6 redenen waarom jij ook vandaag al zou moeten nadenken over een klimaatneutraal 2050 en legt uit hoe je stoomproductie kunt verduurzamen.

Keuzes maken 

Er zijn verschillende opties om te verduurzamen; van waterstof, biomassa, aardwarmte tot elektrificatie. Welke keuze maak je dan? De Routekaart Elektrificatie Industrie heeft berekend dat Elektrificatie minimaal 60% van de totale behoefte van de industrie zal invullen in 2050. Deze berekening maakt duidelijk dat de industrie nu al investeringen kunnen doen die robuust zijn voor de toekomst. 

Op het gebied van stoomproductie zijn elektrische stoomketels of e-boilers een goed alternatief om verduurzaming door elektrificatie te realiseren. Scharff Techniek heeft hier veel ervaring mee en levert en installeert dit type al meer dan 10 jaar.

Aanleg juiste infrastructuur

De aanleg van de juiste infrastructuur kost soms veel tijd. Een elektrische stoomketel wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Er zijn in dat netwerk een aantal knelpunten waardoor er een lange wachtlijst is in sommige gebieden. Neem contact op met je energieleverancier om te weten te komen óf een elektrische aansluiting mogelijk is, en welk vermogen maximaal geleverd kan worden.

Subsidiemogelijkheden

Op dit moment stimuleert de overheid de elektrificatie door subsidieregelingen. Via een regeling als de EIA komen ook infrastructurele en montagekosten, naast aanschaf van het daadwerkelijke bedrijfsmiddel, in aanmerking voor subsidie. 

Stijgende kosten 

De kosten voor het gebruik van aardgas zullen in de toekomst toenemen door bijvoorbeeld schaarste. Op korte termijn stijgen de kosten al door de ingevoerde CO2-heffing waarbij industriële bedrijven verplicht belasting betalen per ton CO2 die zij uitstoten. Dat bedrag loopt jaarlijks op om bedrijven te stimuleren om nu echt CO2-besparende maatregelen te nemen.

De consument

Vergeet ook niet het veranderende koopgedrag van de markt. Duurzame producten en productie worden steeds belangrijker voor de consument. Hoe ontwikkelt die trend zich de komende 10 jaar? 

Uitbreiden of verhuizen

Uitbreiden of verhuizen naar een andere locatie? Nieuwe bedrijventerreinen beschikken lang niet altijd meer over een gasaansluiting. Ga van te voren na of het nieuwe terrein gasloos wordt opgeleverd.

Wil je meer weten? Neem contact op met Scharff Techniek voor meer informatie of kijk op www.scharfftechniek.nl

Bron: Scharff Techniek