Software steunt groei kaasmaker
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Software steunt groei kaasmaker

  • 11 oktober 2016
  • Door: Hans Reichart

Meer productie en meer producten. Maker van zachte kaas Özgazi in Etten-Leur schaalt op. De uitbreiding in volume en assortiment is alleen mogelijk met een nieuw kwaliteitssysteem. 

Özgazi is een jong bedrijf, opgericht in 1992, dat vorig jaar toch al 55 miljoen euro omzette. Daarmee is het de grootste Europese producent van zachte witte kaas, vaak feta genoemd. Jaarlijks wordt er in de fabriek in Etten-Leur 80 miljoen kilo melk verwerkt. De kaas is voor 20 private labels; huismerken van groothandels die voornamelijk aan supermarkten leveren. De meeste kaas gaat verpakt in grote blikken de deur uit. Ze worden vooral gekocht door Turken: in Turkije, maar ook in landen ver weg als Kazakstan, de VS en Australië. Een belangrijke markt is Duitsland, waar 3 miljoen Turken wonen.

Efficiency

Commercieel directeur Harry Kil vertelt dat de eigenaar, Setif Aktürk, de kaasmakerij in korte tijd groot heeft gemaakt. “In de tien jaar dat ik hier werk, is dit al de tweede keer dat we opschalen. Daarom hebben we nu voor QIS gekozen. Na uitgebreid onderzoek bleek het voor ons het beste softwaresysteem."
Acht jaar geleden breidde het bedrijf ook uit, van 12 naar 18 kaasbakken (de bakken waarin de melk tot het tussenproduct wrongel wordt). Nu zijn alle kaasbakken weggehaald en is er een coagulator geïnstalleerd. “Dat is een bandsysteem, bij ons van 80 meter, waar robots schotten in plaatsen,” legt Kil uit. “Zo ontstaan bakken voor de wrongel, die met de band heel langzaam bewegen. Aan het einde van de band komt de wrongel terecht in cassettes, kunststof vormen, waarin de wrongel meer vocht verliest. Die gaan een tunnel in en uit de cassettes worden de blikken gevuld. Het kaasmaken is zo een continu proces geworden. Eigenaar Aktürk is afgestudeerd aan de Technische Universiteit in Aken en zet in op technologische innovatie. Hij ontwikkelde zelf een machine om het proces te automatiseren. Efficiency is in de markt voor zachte kaas noodzakelijk om een interessante lage prijs te kunnen vragen.”

QIS
Quality Improvement System (QIS) van QiSOFT is een softwaresysteem ontworpen en gemaakt voor het verzamelen, analyseren en visualiseren van real-time gegevens van kwaliteit, productie en prestaties. QIS ondersteunt de beheersing van de kwaliteit van leverancier tot de eindconsument en maakt de data real time, op het moment dat ze ontstaan, beschikbaar voor alle disciplines. Het is gericht op het vaststellen, herstellen en voorkomen van kwaliteitsproblemen. QiSOFT is actief voor verschillende procesindustrieën en marktleider in de zuivelindustrie.

Groot volume

Ook een groot volume kan bijdragen aan lage kosten per eenheid. "In 2018 moet de fabriek 275 miljoen kilo melk verwerken; meer dan 3 keer zoveel als wat er nu binnenkomt. Daar zal niet alleen meer zachte kaas van gemaakt worden. De eigenaar kijkt vooruit en ziet dat het aantal Turken, en dus de markt, niet meer groeit. Er is minder behoefte aan grote blikken. Acht jaar geleden heb ik al een aantal producten ontwikkeld voor de retail, zoals zachte kaas in vacuümverpakkingen met 200 of 180 gram. Die leveren we aan bedrijven als La Place en Sligro. Nu breiden we het assortiment verder uit. We gaan de bekende Turkse yoghurt maken, en analoogkaas; kaas van plantaardige in plaats van dierlijke ingrediënten. Ook nieuw op het productieprogramma is de ultrafiltratiekaas, die vooral in het Midden-Oosten populair is. Het vierde nieuwe product is ayran, een in Turkije populair yoghurtdrankje. Wij verpakken het in een afsluitbaar pp-flesje met dop, zodat je het weer kunt dichtdoen." Kil verwacht er veel van de drank, mede vanwege de verpakking. 

Kwaliteitsmanagement versterkt

Alle plannen moeten voor het einde van het jaar werkelijkheid zijn geworden. In Etten-Leur werkt men hard aan de opbouw van de nieuwe machines. In de productie zijn niet veel extra mensen nodig, wel is er sinds kort een eigen laboratorium ingericht en bemand. Eerder werd het kwaliteitsmanagement versterkt. "Met de nieuwe producten komen er ook nieuwe kwaliteitseisen bij. We hebben niet meer één productielijn, maar meerdere. Dankzij QIS zijn we straks af van alle papier, voeren we alle proces- en productiegegevens direct in het systeem in en zijn de gegevens altijd op te roepen. We hebben het systeem bij andere kaasmakers bekeken en gezien dat het werkt.
Aad Eikelenboom, verantwoordelijk voor QiSOFT in Nederland, noemt de geautomatiseerde datalogging, het geautomatiseerd vastleggen van de procesgegevens, een grote stap voor Özgazi. “Het is bovendien de stap die grote verbeteringen met mogelijk zal maken: procesverbetering, kwaliteitsverbetering en nauwkeurige tracking en tracing, het stroomop- en -afwaarts volgen van de route van de grondstoffen. Op basis van de verzamelde data, die per periode zijn op te roepen, zijn rapportages en analyses mogelijk, als basis voor verbetering.”
“Wij vinden het belangrijk dat het bewezen technologie is,” besluit Kil, “Dat het ons biedt wat we nodig hebben en niet méér. Onze mensen moeten er nog mee leren omgaan, dus we gaan stap voor stap te werk. Voor zover ingevoerd, werkt QIS perfect."

www.qisoft.com
www.ozgazi.com

Bron: © QiSOFT