Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn: een optimale en hygiënische reiniging door minder water te gebruiken. Dankzij Undine® van Innovative Water Concepts (IWC) is dat toch echt mogelijk.
Het principe achter de techniek is eenvoudig, zo legt uitvinder en technisch manager Ton Winters uit. “In een kleine mengkamer van een paar centimeter vermengen lucht en water zich met elkaar. Het resultaat is een sproeibeeld van hele fijne druppeltjes, die met hoge snelheid op het vuil worden verspoten. Daardoor krijgt het zelfs verontreinigingen als bloed, eiwit en sappen moeiteloos weg. Bovendien richten we de techniek zo in dat alle hoekjes en gaatjes bereikt worden voor een optimaal schoonmaakresultaat. Alles wat je niet raakt, kun je ook niet reinigen.” Door de lucht- en waterdruk op maat in te stellen, is Undine geschikt voor zowel groente en fruit als vlees en aangekoekte transportbanden. Ton: “We gebruiken meerdere mengkamers voor een nog krachtiger resultaat. Je kunt je voorstellen dat je voor hardnekkig vuil meer energie nodig hebt dan voor lichte vervuilingen op groente en fruit. Door de vermenging van water met lucht beschadigt de fijne spray het oppervlak niet. Dat is ideaal voor kwetsbare producten.”
Meer dan twintig jaar geleden ontdekte Ton, toen nog groenteverwerker, bij toeval, het concept van Undine. Een kapotte compressor sproeide mist op lagers, die daarna bijzonder schoon waren. In 2004 werd besloten om de techniek, inmiddels vernoemd naar een Germaanse waternimf, te vercommercialiseren. Samen met Tjerk Nijdam richtte hij Innovative Water Concepts (IWC) op. Op dit moment maken al zo’n 250 bedrijven in binnen- en buitenland gebruik van Undine. Tjerk: “Als een bedrijf onze hulp inschakelt, gaan we er eerst heen voor een inventarisatie.
Voordelen van Undine:
- Tot 90% besparen op water en energie
- Aanzienlijk beter reinigingsresultaat
- Tot 60% besparen op arbeidskosten
- Sneller en automatisch reinigen
- Minder product(ie)verlies
- Geen verstopte nozzles
Omdat Undine doorgaans maatwerk is, bekijken we waar we het beste de mengkamers met nozzles (spuitmondjes) kunnen plaatsen en in welke configuratie. Doordat we alles in Nederland maken, kunnen we snel leveren. De klant krijgt alles plug&play, zodat ze het zelf kunnen installeren. Undine is eenvoudig te integreren in een bestaande machine of productielijn. Bij complexe projecten kunnen we uiteraard ook installatiewerk op maat bieden.”
Tegenwoordig reizen de medewerkers van IWC de hele wereld over om bedrijven te helpen met hun revolutionaire techniek. “We werken vooral veel voor pluimveeslachterijen, omdat zij na ieder deelproces goed moeten reinigen. Daar worden enorme hoeveelheden water bij gebruikt en hiermee kunnen we heel veel besparen”, aldus Tjerk. “Maar we zijn ook actief voor varkens- en rundvleesverwerkers, groente- en fruitproducenten en machinefabrieken.” Ton: “Undine kan op ontelbaar veel manieren worden toegepast, maar we kiezen er echt bewust voor om ons te richten op de voedingsmiddelenindustrie. Dat is onze achtergrond en daar hebben we ervaring in.”
Erik Zaayer, operationeel manager bij pluimveeverwerkingsbedrijf 2 Sisters Storteboom, kan hierover meepraten. “Anderhalf jaar geleden wilden we ons waterverbruik fors verminderen. We zijn toen met Ton om de tafel gaan zitten. Hij adviseerde ons om overcapaciteit in te bouwen: dus meer nozzles te plaatsen dan nodig is. Onze kippen komen in principe nuchter binnen, maar als dat niet het geval is, kan ik toch snel ingrijpen en het probleem oplossen door de extra nozzles aan te zetten. Dat was een goed advies. Je merkt daardoor dat IWC een productieproces echt begrijpt.” Naast een verbeterde hygiëne en verminderd waterverbruik, bemerkt Erik nog een bijkomend voordeel: “Doordat we het reinigingsproces nu beter onder controle hebben, is er minder visuele controle nodig. Ik heb daardoor flink kunnen besparen op manuren. Undine was een forse investering, maar we hebben het inmiddels al lang en breed terugverdiend.”
Ook cijfermatig spreken de voordelen van Undine voor zich: bedrijven kunnen tot 60% besparen op arbeidskosten en tot 90% op hun water- en energieverbruik. Ze kunnen sneller en automatisch reinigen, waardoor er minder omsteltijd nodig is en er ook minder product(ie)verlies optreedt. “Het is echt dé manier van reinigen op dit moment”, meent Tjerk. Ton vult aan: “Voor vlees geldt bovendien dat de Undine-techniek een soort film om het vlees legt. Daardoor kun je de indroogverliezen in de koeling beperken en houd je meer vlees over. En dus meer omzet.”
Meer eindproduct overhouden, dat is ook wat engineer Henk de Weert prettig vindt aan het gebruik van Undine bij Lamb Weston /Meijer (producent van aardappelproducten). “De frites worden op een transportband gesorteerd op defects. Dat gebeurt optisch, dus op basis van licht. Als er zetmeelresten op de band achterblijven, kan er niet goed gesorteerd worden. Dankzij Undine kunnen we iedere transportband snel en goed schoonhouden. Dat komt het sorteerproces ten goede, waardoor we nu meer frites uit een aardappel kunnen halen. Undine zou ik dan ook zeker aanbevelen, dat staat als een paal boven water!”
Bron: © IWC International