Arbeidstekort blijft grote uitdaging voor foodondernemers
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Arbeids­te­kort blijft uitdaging voor foodonder­ne­mers

  • 27 juni 2024

De Nederlandse voedingsindustrie heeft de afgelopen jaren diverse crises doorstaan, zoals de coronapandemie, de energiecrisis en hoge inflatie. Nu deze problemen afnemen, komen structurele uitdagingen weer op de voorgrond. Een van de belangrijkste kwesties is het tekort aan arbeid, wat ondernemers zien als een rem op de groei.

De levensmiddelenproductie in Nederland laat dit jaar herstel zien dankzij de aantrekkende koopkracht en het toenemende horecabezoek. ABN AMRO voorspelt een stijging van de reële inkomens door dalende inflatie en sterke loonstijgingen, wat leidt tot hogere consumentenuitgaven. Dit macro-economische klimaat vertaalt zich in licht hogere supermarktvolumes en meer vraag vanuit de horeca. Toch blijft de buitenlandse vraag achter door een trage groei in de eurozone, wat de uitvoer drukt. Voor 2024 verwacht ABN AMRO een lichte stijging van de productie met 0,5 procent, met een verdere stijging van 1 procent in 2025.

Arbeidsmarktkrapte blijft groot probleem

Ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie kampen met een krappe arbeidsmarkt, wat hun bedrijfsvoering en groeiplannen belemmert. De lichte toename van de werkloosheid heeft de druk iets verlaagd, maar de structurele vraag naar arbeid blijft hoog door vergrijzing en de aard van het werk. Ongeveer 27 procent van de werknemers in deze sector is ouder dan 55 jaar, wat de komende jaren tot een grote uitstroom zal leiden.

Uit de welzijnsmonitor van ABN AMRO blijkt dat werknemers in de voedingsindustrie over het algemeen tevreden zijn met hun werk en dat de psychische belasting relatief laag is. Echter, de fysieke belasting is hoog, vooral op de productievloer waar veel repeterende bewegingen in extreme temperaturen plaatsvinden. Werkgevers investeren in materiaal, automatisering en robotisering om deze belasting te verminderen, maar handmatig werk blijft noodzakelijk vanwege de variëteit en kwetsbaarheid van natuurlijke producten. Innovaties zoals artificial intelligence helpen hierbij, maar de sector moet ook blijven investeren in het opleiden en enthousiasmeren van jong talent.

Abnamro.nl

Bron: ABN AMRO