AI en robotica veranderen de voedselproductie drastisch
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

AI en robotica transfor­meren voedsel­pro­ductie

  • 04 juli 2024

Kunstmatige intelligentie (AI) maakt productieprocessen in de voedingsindustrie efficiënter, versnelt productontwikkeling en draagt bij aan een duurzamer voedselsysteem. Een bedrijfscultuur die experimenteren stimuleert en fouten accepteert, is cruciaal voor succes.

Voedingsmiddelenproducenten combineren AI met robotica om arbeidstekorten en vergrijzing tegen te gaan. Robots, ondersteund door AI, vervangen schaarse menselijke arbeid bij complexe handelingen zoals het snijden van producten. AI fungeert als schakel tussen beeldtechnologie en robotica. Heemskerk fresh & easy gebruikt een robot die een krop andijvie analyseert en ontkernt, rekening houdend met natuurlijke variaties in producten. Dit soort innovaties zijn essentieel voor efficiënte en duurzame productielijnen.

Consumenteninzicht en productontwikkeling

AI-technologie biedt diepgaand inzicht in smaakvoorkeuren van verschillende consumentengroepen. Coca-Cola gebruikte AI voor de ontwikkeling van Y3000 cola om beter aan te sluiten bij de voorkeuren van Generatie Z. AI maakt het mogelijk om sneller en met meer diepgang producten te ontwikkelen die relevant blijven voor jongere generaties. Daarnaast biedt AI inkopers in supermarkten diepgaande inzichten over consumententrends, waardoor zij minder afhankelijk zijn van leveranciers voor informatie, maar paradoxaal genoeg steeds afhankelijker voor het vullen van de schappen.

Klimaatbestendige productie

Klimaatverandering beïnvloedt de beschikbaarheid, prijs en kwaliteit van grondstoffen. Geavanceerde AI-modellen helpen om schommelingen te voorspellen en schakelen naar klimaatbestendige ingrediënten. Dit behoudt de smaak en bite van producten ondanks variaties in grondstoffen. AI-optimalisatie zorgt ervoor dat leveranciers hun productie kunnen verbeteren en supermarkten een constante aanvoer van producten ontvangen.

Duurzaamheidsinitiatieven zoals Unilever's slimme vrieskisten en NotCo's plantaardige vervangers tonen hoe AI klimaatverandering kan tegengaan. Het Chileense NotCo gebruikt een zelfontwikkeld AI-platform, Giuseppe, om plantaardige ingrediënten te combineren tot producten zoals NotMilk, dat echte melk benadert. Investeringen in AI en technologieën zoals deze dragen bij aan duurzame oplossingen in de voedingsindustrie.

Steun van het management is essentieel om AI-potentieel volledig te benutten. Investeringen in robuust databeheer en een cultuur die nieuwe technologieën omarmt, zijn cruciaal. Voedingsproducenten werken vaak samen met gespecialiseerde tech-bedrijven voor de complexe integratie van AI. Het vinden van betrouwbare partners met bewezen successen in AI en robotisering is belangrijk voor het overwinnen van de uitdagingen in de sector.

De integratie van AI biedt oplossingen voor stabiele en klimaatbestendige productie, vermindert arbeidstekorten en versnelt productontwikkeling, wat de voedingsindustrie helpt om te gaan met toekomstige uitdagingen.

Abnamro.nl

Bron: ABN AMRO