Agrifirm en Vallei Varken introduceren klimaatneutraal varkensvlees
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Agrifirm en Vallei Varken introduceren klimaatneutraal varkensvlees

  • 14 november 2022

Samen met Agrifirm brengt Vallei Varken het allereerste klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees in Nederland op de markt. Dit varkensvlees is vanaf medio november 2022 verkrijgbaar in de maaltijdboxen van Marley Spoon. Het ketenconcept draagt, na een verificatie-audit door een onafhankelijke certificeringsorganisatie, het keurmerk ‘Climate Neutral Certified’.

Duurzaam voer

In het ketenconcept is duurzaam varkensvoer ontwikkeld waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van reststromen. Ook het gebruik van lokale grondstoffen, waaronder graan, draagt bij aan de emissiereductie. Het voer bevat geen soja- of palmproducten en is vrij van ontbossing. Daardoor is de CO2e-voetafdruk per kg voer 15 procent kleiner ten opzichte van het huidige standaardvoer. Agrifirm brengt het ‘duurzame voer’ onder de naam Feed Forward op de markt.

Groene stroom en centrale mestvergisting

Verder gebruiken de Vallei boeren Frank, Gerald en Nico groene energie van zonnepanelen. In januari worden er nog eens 700 panelen gelegd, zo benutten we onze daken volledig. We onderzoeken nu de mogelijkheden om onze mest vanaf 2023 via centrale mestvergisting te verwerken. De overgebleven CO2e-uitstoot wordt gecompenseerd door de investering in een Verified Carbon Standard (VCS) klimaatproject: Methaanvergisting en Energieopwekking in Nederland.

Doelgericht reductieplan

Het varkensvlees van dit ketenconcept voldoet aan de strenge eisen van het ‘Climate Neutral Certification’-programma van Climate Neutral Group (CNG). Belangrijk onderdeel van dit programma is een doelgericht reductieplan om de ecologische voetafdruk jaarlijks verder te verkleinen. In 2030 moet het in ieder geval 25% kleiner zijn dan in 2018. Dit wordt gemeten per kg vlees. Het klimaatneutraalprogramma is als enige ter wereld erkend door ISEAL, de instantie die toezicht houdt op internationaal ambitieuze duurzaamheidsstandaarden.

De introductie van het klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees is een eerste stap. Komende maanden werken we met de ketenpartners aan de mogelijkheden om dit concept verder uit te breiden.

Valleivarken.nl

Bron: Vallei Varken