Afzetprijzen voedingsindustrie stijgen verder
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Afzetprijzen voedings­in­dustrie stijgen verder

  • 02 november 2021
  • Door: Ron Duijkers

De binnenlandse afzetprijzen van de voedingsindustrie stegen in september 2021 met 11,7 procent. Dit is bijna het dubbele van de prijsstijgingen die in het buitenland werden gerealiseerd (+6,8 procent). Branches in de voedingsindustrie waar de afzetprijzen in het binnenland ruim meer stegen dan in het buitenland zijn o.a. de visverwerkende industrie (5,3 procent stijging in het binnenland en 2,5 procent in het buitenland), de slachterijen en vleeswarenindustrie (+15,4 procent versus +8,7 procent) en de meelindustrie (+4,1 procent versus +0,2 procent). Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Vergeleken met vorig jaar

De afzetprijzen van de Nederlandse voedingsindustrie zijn in september dit jaar in vergelijking met september  vorig jaar met 9,2 procent gestegen. Het recordprijsniveau van augustus kwam daarmee weer 0,6 procent hoger te liggen. Gemiddeld gingen de afzetprijzen in het binnenland sterker omhoog dan in het buitenland. De afzetprijzen van de totale Nederlandse industrie waren in september (vooral door sterk gestegen aardolieprijzen) 17,1 procent hoger dan in september 2020. Van de 32 door het CBS onderscheiden sub-sectoren in de industrie, kenden er zes een hogere toename van de afzetprijzen dan de voedingsindustrie. 

Alle branches voedingsindustrie duurder geworden

In alle branches van de voedingsindustrie stegen de afzetprijzen in september. De hoogste prijsstijgingen waren voor rekening van de spijsoliën- en vettenindustrie (+30,2 procent), de diervoederindustrie(+15,4 procent) en de slachterijen en vleeswarenindustrie (+11,6 procent). Beperkte toename van de afzetprijzen kwam voor bij de groente en fruit verwerkende industrie (+0,9 procent), de brood- en deegwarenindustrie (+1,0 procent), de meelindustrie (+1,7 procent) en de visverwerkende  industrie (+2,9 procent). 

Aardolie-industrie koploper stijging afzetprijzen industrie

Door fors hogere olieprijzen stegen de afzetprijzen in de aardolie-industrie in september vergeleken met september vorig jaar met liefst 81,3 procent. Ook de chemische industrie berekende de hogere olieprijzen door in hun afzetprijzen (+36,7 procent). Andere sub-sectoren in de industrie die hun afzetprijzen in september meer verhoogden dan de voedingsindustrie zijn de basismetaalindustrie (+40,6 procent), de houtindustrie (+19,3 procent), de papierindustrie (+15,5 procent) en de rubber- en kunststofproductindustrie (+11,3 procent).

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021