In de eerste elf maanden van 2022 zijn de afzetprijzen van de voedingsindustrie gemiddeld met 20,5 procent gestegen. Koplopers zijn de pluimveeslachterijen die in deze periode maar liefst 32,1 procent duurder werden. De producten van de brood- en deegwarenindustrie stegen het minst in prijs (+8,2 procent). Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-data door onze redactie.
In het eerste kwartaal van vorig jaar bleef de gemiddelde prijsstijging in de voedingsindustrie onder de 20 procent. Vanaf april echter werden voedingsproducten elke maand minstens 20 procent duurder vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. De hoogste prijsstijging dateert van juli vorig jaar toen door de industrie geproduceerde voedingsmiddelen 23,2 procent duurder werden. Recent publiceerde het CBS de novembercijfers: uit deze cijfers blijkt dat producten van de voedingsindustrie toen 21,3 procent duurder waren dan in november 2021.
De afzetprijzen van de slachterijen en vleeswarenindustrie stegen in de eerste elf maanden van 2022 24,1 procent in prijs. De hoogste prijsstijgingen waren weggelegd voor de pluimveeslachterijen die in deze periode 32,1 procent in prijs stegen, terwijl de niet-pluimveeslachterijen 23,8 procent duurder werden. De afzetprijzen van de vleesverwerkende industrie stegen het minst (+17,1 procent). Vanaf juli zijn de prijzen van de vleesverwerkende industrie echter aan een steile opmars bezig. Gingen de prijzen in juni nog met 16,2 procent omhoog, in november was dit al +27,7 procent.
De afzetprijzen van de totale groente- en fruitverwerkende industrie stegen in de periode januari-november met 14,9 procent. De prijsontwikkelingen binnen dit segment van de voedingsindustrie waren nogal divers. Zo stegen de prijzen van de aardappelproductenindustrie met 20,9 procent en van de fruit- en groentesappenindustrie met 11,5 procent. In november piekten de prijzen: aardappelproductenindustrie + 30,7 procent en fruit- en groentesappenindustrie +21,2 procent.
In de spijsoliën- en –vettenindustrie stegen de prijzen in de periode januari-november 2022 met 30,1 procent, ver boven de gemiddelde prijsstijging in de voedingsindustrie van 20,5 procent. De basis voor de hoge prijsstijging werd gelegd in de periode februari-augustus toen de prijsgroei elke maand duidelijk boven de 30 procent uitkwam, met als top juni 2022 toen de prijsstijging 37,4 procent bedroeg. In november was de prijsstijging al een stuk bescheidener: + 19,5 procent.
De afzetprijzen van de meelindustrie (+28,3 procent) en de diervoederindustrie (+29,6 procent) waren eveneens bovengemiddeld in de periode januari-november 2022. Ondergemiddeld stegen de prijzen van de visverwerkende industrie (+16,2 procent), de zuivelindustrie (+17,8 procent) en de brood- en deegwarenindustrie (+8,2 procent).
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023