Continuïteit voedingsindustrie in gevaar
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Continuïteit voedings­in­dustrie in gevaar

  • 13 december 2022
  • Door: Ron Duijkers

In de voedingsindustrie was het aantal ondernemers dat begin november 2022 verwachtte nog minstens een jaar te bestaan duidelijk lager dan in mei. Iets meer dan de helft van het aantal ondernemers in de voedingsindustrie gaf in november aan dat de hoge prijzen van energie en grondstoffen een doorslaggevende rol spelen bij hun oordeel over de continuïteit van hun bedrijf. De afzetprijzen in de voedingsindustrie in oktober met 22 procent gestegen. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-conjunctuurcijfers door onze redactie.

Bijna driekwart bedrijven denkt nog minstens een jaar te kunnen overleven

Van alle bedrijven in de voedingsindustrie verwachtte in november 72,5 procent van de ondernemers minstens een jaar te kunnen voortbestaan onder de huidige economische omstandigheden; 1,7 procent verwachtte een half jaar tot een jaar te kunnen overleven en 1,9 procent drie maanden tot een half jaar. 1,3 procent van de bedrijven verwachtte tot drie maanden te kunnen overleven en 22,6 procent gaf in november aan niet te kunnen zeggen hoe lang ze onder de economische omstandigheden van dat moment de continuïteit van hun bedrijf kunnen handhaven. Vooral het percentage bedrijven dat in november dacht nog minstens een jaar te kunnen overleven is vergeleken met mei aanzienlijk gedaald. In mei was dat nog 82,9 procent.

Helft van ondernemers vindt dat hoge energie- en grondstofprijzen hun voortbestaan bedreigen

50,8 procent van de ondernemers in de voedingsindustrie vond in november dat vooral de hoge prijzen van energie en grondstoffen het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar brengen. Ruim 43 procent van de ondernemers vond dat de hoge prijzen van energie en grondstoffen wel een rol spelen, maar geen doorslaggevende, terwijl 6,0 procent hoge prijzen niet of nauwelijks een rol vond spelen.

Stijging afzetprijzen voedingsindustrie stabiel op hoog niveau 

De afzetprijzen van de voedingsindustrie zijn in oktober vergeleken met oktober vorig jaar met 22,0 procent gestegen. Sedert april dit jaar zit er nagenoeg geen beweging in het stijgingstempo van de afzetprijzen. De hoogste prijsstijging dateert van juli (+23,2 procent), de laagste van april (+21,7 procent). Gemiddeld zijn de afzetprijzen van de voedingsindustrie in de periode januari-oktober met 20,4 procent gestegen. In oktober stegen binnen de voedingsindustrie de afzetprijzen van de meelindustrie (+36,7 procent) en de slachterijen en vleeswarenindustrie (+29,9 procent) het meest, van de brood- en deegwarenindustrie (+11,7 procent) en de zuivelindustrie (+18,9 procent) het minst.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022