Afvalfonds Verpakkingen krijgt ultimatum van ILT
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Afvalfonds Verpakkingen krijgt ultimatum van ILT

  • 18 oktober 2023

De tijd tikt voor het Afvalfonds Verpakkingen. Terwijl onze wereld streeft naar een circulaire economie, hebben zij hun inzameldoel voor plastic flessen niet gehaald. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft nu ingegrepen en eist snelle en effectieve actie. Maar is het Afvalfonds in staat om te leveren?

Op 8 september uitte de ILT haar zorgen toen ze ontdekte dat het Afvalfonds het inzameldoel ver miste, met een inzamelpercentage van slechts 68% tegenover het vereiste 90%. Ze eisten een grondig verbeterplan. Op 2 oktober diende het Afvalfonds een plan in. Echter, tot hun teleurstelling zag de ILT dat de focus overmatig was gericht op het wijzigen van consumentengedrag en te weinig op het daadwerkelijk uitbreiden van innamepunten en het opnemen van meer soorten flessen in het statiegeldsysteem.

Vervolgstappen

De ILT heeft een duidelijk signaal gegeven: Ze willen concrete acties en duidelijke stappen. Vóór 1 december 2023 moet er een uitgewerkt verbeterplan liggen, met zichtbare en meetbare initiatieven. Het is cruciaal dat hierin wordt aangegeven hoeveel nieuwe innamepunten worden opgezet, vooral buiten supermarkten, en hoeveel meer flessen onder het statiegeldsysteem zullen vallen.

Als het Afvalfonds na deze deadline nog niet op de juiste weg is, zal de ILT niet aarzelen om handhavend op te treden. De boodschap is helder: Er moet actie worden ondernomen om het gebruik van plastic te minimaliseren en het hergebruik van materialen te stimuleren.

Ilent.nl

Bron: ILT