Aanscherping energiebesparingsplicht vanaf 1 juli
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Aanscherping energiebe­spa­rings­plicht vanaf 1 juli

  • 03 juli 2023

Het kabinet scherpt per 1 juli 2023 de energiebesparingsplicht voor bedrijven en instellingen aan om energiebesparing verder te stimuleren. Hierdoor vallen meer maatregelen, bedrijven en instellingen onder de verplichting om het energiegebruik te verlagen of te verduurzamen. Bedrijven en instellingen moeten uiterlijk op 1 december 2023 via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) rapporteren over de genomen maatregelen.

De aanpassingen omvatten onder andere de uitbreiding van de doelgroep naar bedrijven en instellingen onder het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS). Ook de glastuinbouw en bedrijven die een omgevingsvergunning milieu nodig hebben, vallen vanaf 1 juli 2023 onder de plicht.

Naast energiebesparende maatregelen worden ook verplichte maatregelen voor hernieuwbare energie(dragers) geïntroduceerd, met een terugverdientijd van vijf jaar of minder en een verlaging van CO2-uitstoot.

Vestigingen met een jaarlijks energieverbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) hebben een informatieplicht. Voor grote energiegebruikers geldt een onderzoeksplicht. Toezicht en handhaving wordt vanaf 1 juli 2023 volledig belegd bij de 29 regionale omgevingsdiensten.

De Rijksoverheid is gestart met een landelijke voorlichtingscampagne om bedrijven en instellingen te informeren. Neem voor meer informatie contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Rijksoverheid.nl

Bron: Rijksoverheid