85% minder CO2 uitstoot Koopmans, met schip op biobrandstof
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

85% minder CO2 uitstoot Koopmans, met schip op biobrandstof

  • 22 februari 2024

Royal Koopmans, bekend om zijn innovatieve graaningrediënten, heeft onlangs een significant initiatief gelanceerd op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf is de eerste in Nederland die een schip voor het vervoer van Nedertarwe inzet dat vaart op HVO100 biobrandstof, wat resulteert in een aanzienlijke reductie van CO2-uitstoot.

Dit initiatief is tot stand gekomen door de samenwerking van Royal Koopmans met leidende partners in de graanketen. Dit omvat samenwerkingsverbanden met onder andere REINPLUS FIWADO Bunker, onderdeel van VARO Energy, binnenvaart coöperatie NPRC, graancollecteur CZAV, en NPRC-lid VOF Sympathie Shipping. Dirk Lodewijk, CEO van Royal Koopmans, licht toe dat de betrokkenheid van alle partners in de keten essentieel is om een duurzame voedselproductie te realiseren die aansluit bij de wensen van de consument.

Vermindering van CO2-uitstoot

De keuze voor HVO100, geproduceerd uit plantaardige restoliën en vetten, is een stap naar een verminderde ecologische voetafdruk in de logistieke sector. Dit initiatief toont aan dat Royal Koopmans zich inzet voor milieuvriendelijke oplossingen, niet alleen in hun productieprocessen maar ook in hun transportmethoden.

Richting een emissievrije toekomst

De NPRC, vertegenwoordigd door Robert van Vliet, benadrukt het belang van langdurige oplossingen voor duurzaam transport over water. Het gebruik van biobrandstoffen zoals HVO is een belangrijke stap in deze richting. Ben van Kol, directeur Bunkering bij VARO Energy, bevestigt dat dit project aansluit bij de doelstellingen van VARO Energy om te dienen als partner in de energietransitie.

Met het gebruik van HVO100 biobrandstof in het Nedertarwe transport reduceert een enkel schip 44.363,2 kg CO2-uitstoot. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van ongeveer 65 vliegreizen van Amsterdam naar Rome. Het project is onderdeel van een bredere ambitie om tegen 2023 een aanzienlijke CO2-reductie in de binnenvaart te realiseren en streeft naar een klimaatneutrale sector tegen 2050, zoals beoogd in de Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens.

Nedertarwe, het Nederlandse graan dat centraal staat in dit initiatief, toont Royal Koopmans' inzet voor het gebruik van duurzame grondstoffen. Door het gebruik van duurzaam geteelde ingrediënten werkt het bedrijf aan het verbeteren van biodiversiteit en bodemgezondheid, en draagt het bij aan de vermindering van de milieu-impact en CO2-uitstoot.

Royalkoopmans.com

Bron: Royal Koopmans