Omzetdaling industrie Q2 2023: Voedingssector groeit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

7,5% omzetdaling industrie, voedings­sector groeit

  • 21 augustus 2023

In het tweede kwartaal van 2023 heeft de industrie een omzetdaling van 7,5 procent ervaren in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. Na twee jaar van gestage groei, tonen recente cijfers van het CBS deze verrassende daling. Deze daling is zichtbaar in zowel binnenlandse (-3,2%) als buitenlandse (-10,1%) omzetten. Tegelijkertijd waren de afzetprijzen respectievelijk 3,4 procent en 5,9 procent lager.

Een opvallende trend is de toename in faillissementen. In het tweede kwartaal van 2023 zijn er 62 faillissementen uitgesproken binnen de industrie, een stijging van 23 faillissementen vergeleken met 2022. Toch was er ook een lichtpuntje. De voedings- en genotmiddelenindustrie zag een groei van 2,7 procent in hun omzet. 

Omzetverwachting voor derde kwartaal vlak

De verwachtingen voor het derde kwartaal zijn gematigd. Slechts een half procent van de ondernemers verwacht een toename in hun omzet, een scherpe daling van de 7 procent die dit vorig jaar verwachtte. Daarnaast verwacht 8 procent van de ondernemers in het komende kwartaal meer personeel aan te nemen, een daling ten opzichte van de 19 procent vorig jaar.

Cbs.nl

Beeld: Onizu3d/Shutterstock.com

Bron: CBS