De import van verse groenten en fruit naar Duitsland nam in de eerste helft van dit jaar opnieuw af. Er werd ongeveer 3% minder geïmporteerd, wat overeenkomt met 650.000 ton minder in vergelijking met enkele jaren geleden. Op jaarbasis komt dit neer op 1,2 miljoen ton minder.
Desondanks is de financiële waarde van de geïmporteerde producten gestegen. De totale waarde bedroeg 7,34 miljard euro, wat 8% meer is dan in voorgaande jaren. Hierdoor waren de gemiddelde prijzen zo'n 10% hoger, met name bij producten zoals paprika's en sinaasappelen.
Hoewel de algemene trend een daling laat zien bij veel geïmporteerde producten, waren er uitzonderingen zoals de invoer van bananen en komkommers, die stabiel bleven. Daarentegen viel de import van tomaten, appelen en sinaasappelen meer terug, met afnames van respectievelijk 4%, 14% en 9%. Opvallend is de daling van paprika's met 12%, terwijl de import van avocado’s en mango’s toenam.
Qua herkomstlanden daalden vooral de leveringen uit de grootmachten Spanje en Nederland aanzienlijk. Samen zijn deze landen verantwoordelijk voor bijna de helft van alle import. De import uit Spanje daalde met 10% en vanuit Nederland met 7%. Vergeleken met twee jaar terug importeerde Duitsland zelfs een kwart minder uit Nederland.
Ook de leveringen uit Italië namen af. Anderzijds zijn er landen zoals Zuid-Afrika, Marokko en Peru die hun export naar Duitsland zagen stijgen. Een opmerkelijk detail is de groeiende import van Marokkaanse tomaten door Duitsland, van 27.000 ton in de eerste helft van 2021 naar 43.000 ton in dezelfde periode van dit jaar.
Bron: Fruit and vegetables Facts