53% Nederlanders eet maandelijks vleesvervangers
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

53% Nederlanders eet maandelijks vleesver­vangers

  • 02 december 2021

Markteffect voert jaarlijks uitgebreid onderzoek uit naar de populariteit en het sentiment rondom vleesvervangers. Net als in de voorgaande metingen is zichtbaar dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders aangeeft minder vlees te zijn gaan eten. In de afgelopen 12 maanden is 36% van Nederland minder vlees gaan eten of zelfs helemaal gestopt.

Bewust bezig met voeding

Drie op de vijf Nederlanders (61%) geeft aan bewust bezig te zijn met zijn of haar voeding. Zo probeert bijna de helft (46%) zo min mogelijk bewerkt voedsel te consumeren. In 2020 was dit nog 39%. Bijna de helft (47%) geeft ook aan de voorkeur te geven aan duurzame producten. Van de Nederlanders met een voorkeur voor duurzame producten geeft 46% aan in de afgelopen 12 maanden minder vlees te hebben gegeten. Minder vlees eten wordt met name gedaan omdat het beter is voor natuur en milieu (59%), het minder dierenleed veroorzaakt (47%) en omdat het gezonder is (36%).

Gebruik vleesvervangers stijgt

Inmiddels geeft meer dan de helft van de Nederlanders aan maandelijks of zelfs vaker vleesvervangers te eten (53%). Dit is een stijging van 7% ten opzichte van de meting in 2020. Met name de jongeren van 18 tot en met 34 jaar eten maandelijks of vaker vleesvervangers (69%). Voor Nederlanders van 35 tot en met 44 jaar geldt dat voor 51% en voor 55-plussers voor 44%. De vleesvervangers worden met name geconsumeerd bij een zelf bereide, warme maaltijd (88%).

Aantal flexitariërs neemt toe, maar wil zo niet genoemd worden

Het aantal flexitariërs (mensen die minimaal één keer per week bewust géén vlees eten) is fors toegenomen, zo kan 48% van de Nederlanders worden geclassificeerd als flexitariër. Daarnaast wordt 46% geclassificeerd als alleseter, 5% als vegetariër en 1% als veganist.

Voor het eerst sinds de eerste meting in 2019 is zichtbaar dat minder dan de helft van de Nederlanders (vrijwel) dagelijks vlees of vis eet. Deze ontwikkeling in het eetpatroon van de respondenten over tijd, ligt vrijwel volledig in de verschuiving van vlees- en alleseters naar flexitariërs. Het percentage vegetariërs en veganisten blijft namelijk stabiel.

markteffect.nl
Beeld: RHJPhtotoandilustration/Shutterstock.com

Bron: Markteffect