45% voorverpakte voeding niet gelijk aan gewicht op etiket
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

45% voorverpakte voeding niet gelijk aan gewicht op etiket

  • 17 augustus 2021

De FOD Economie controleerde in 2020 de juistheid van de hoeveelheidsaanduiding van voorverpakte voedingswaren. Daaruit bleek dat 45 procent van de gecontroleerde loten niet aan de eisen voldeed. De controles hadden betrekking op “naar variabel gewicht voorverpakt” fruit en groenten, vlees en vleeswaren, vis, zuivelproducten en bereide voedingswaren.

De campagne was gericht op winkels die zelf ter plaatse verse voedingswaren in variabele hoeveelheden voorverpakken, alsook op vulbedrijven die voorverpakte voedingswaren, geconditioneerd naar variabel gewicht, leveren aan winkels. Via een steekproef werd de werkelijke nettohoeveelheid van de individuele verpakkingen vergeleken met de aangeduide hoeveelheid. Bij de campagne werden 605 loten van voorverpakte voedingswaren gecontroleerd in 136 vestigingen. De controles waren onaangekondigd.

45% van de gecontroleerde loten bleken niet-conform met de reglementering

Een lot wordt als niet-conform beschouwd, zodra binnen het lot minstens één verpakking wordt aangetroffen waarvan de werkelijke nettohoeveelheid kleiner is dan de aangeduide hoeveelheid. Die strenge methode heeft de bedoeling om de consument te verzekeren dat hij in realiteit ook de hoeveelheid voorverpakt product ontvangt die hij koopt. 

Alle ondernemingen waar inbreuken werden vastgesteld, hebben een waarschuwing of een proces-verbaal met transactievoorstel ontvangen, of kregen een doorverwijzing naar het parket van de procureur des Konings, en zullen worden opgevolgd door een hercontrole. 

economie.fgov.be

Beeld: ©Dolores M. Harvey/Shutterstock.com

Bron: FOD Economie