3D-dessert wint MBO Challenge Voedselverspilling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

3D-dessert wint MBO Challenge Voedsel­ver­spil­ling

  • 28 mei 2025

Tijdens het Food for Teachers LIVE EVENT van CIV Groen op 15 mei is het winnende team van de MBO Challenge Voedselverspilling 2024–2025 bekendgemaakt. De hoofdprijs ging naar vijf studenten van Lentiz LIFE College en Lentiz MBO Barendrecht. Zij ontwikkelden een dessert met een interculturele twist, gemaakt van fruitreststromen.

Dessert met internationale potentie

Milon, Dieuwe, Jelle, Robin en Bensu – studenten van de opleidingen Voeding & Kwaliteit en Verslogistiek – zetten restfruit in als grondstof voor menselijke consumptie. Dat is volgens de jury de meest waardevolle bestemming voor een reststroom. Hun dessert, een ganache van druiven, citroen en witte chocolade, combineert Nederlandse en Japanse smaken. Een figuur van witte chocolade, geprint met een 3D-voedselprinter, vormt de verfijnde finishing touch.

Voorproefje voor Japan

Opdrachtgever Van der Linde Catering wil het dessert presenteren op een beurs voor voedingstechnologie in Japan. Juryvoorzitter Esther Wouters, projectmanager foodcluster bij CIV Groen, noemde het team “chapeau” voor het combineren van smaken en het inzetten van 3D-printtechnologie.

Laatste editie van de Challenge

Team Foodsaver van Yonder Tilburg werd tweede met een app die voedselverspilling in de schoolkantine helpt tegengaan. Team Fruitpulp van Yuverta Agrifood in Horst eindigde als derde met een toepassing om fruitpulp te verwerken tot een hard materiaal. Deze zesde editie markeert het einde van de MBO Challenge Voedselverspilling, die in 2018 begon om het mbo kennis te laten maken met Challenge Based Learning.

Mbo-challenge.nl

Bron: MBO Challenge Voedselverspilling