20 jaar onderzoek bevestigt: plantaardig eten is beter
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

20 jaar onderzoek bevestigt: plantaardig eten is beter

  • 25 juli 2024

Recent onderzoek toont aan dat een plantaardig dieet de kans op diverse ziektes aanzienlijk verkleint. Onderzoekers van de Universiteit van Bologna vergeleken 48 studies, uitgevoerd tussen 2000 en 2023, en concludeerden dat plantaardige voeding een gunstig effect heeft op de gezondheid. Het onderzoek bevestigt dat het vermijden van dierlijke producten het risico op hart- en vaatziekten en kanker vermindert.

Twintig jaar aan onderzoek

Uit de analyse van twintig jaar aan data blijkt dat een plantaardig dieet niet alleen de kans op hart- en vaatziekten en kanker verlaagt, maar ook de bloeddruk, bloedsuikerspiegel en BMI verbetert. Dit komt deels doordat mensen die vegetarisch eten, over het algemeen gezonder leven. Ze consumeren meer groenten en fruit, bewegen vaker, en letten beter op hun gezondheid. De onderzoekers benadrukken echter dat het mogelijk is om ongezond plantaardig te eten. Producten zoals friet, chips en koekjes zijn hiervan voorbeelden.

Voordelen voor de gezondheid

De studies toonden een eensgezind beeld: plantaardige voeding heeft een beschermend effect op hart- en vaatziekten en bepaalde kankersoorten. Verbeteringen in cholesterol, bloeddruk, en ontstekingsindices zoals C-reactief eiwit werden opgemerkt. Ook werd een beschermend effect gezien tegen kankers zoals lever-, darm-, alvleesklier- en longkanker. De onderzoekers wijzen erop dat de voordelen voornamelijk voortkomen uit de vermindering van ontstekingen en oxidatieve stress. Plantaardige diëten bevatten meer vitamines, onverzadigde vetzuren en essentiële aminozuren, wat bijdraagt aan deze positieve effecten.

Nadere uitleg en beperkingen

Ondanks de positieve bevindingen is er nog discussie over de exacte mechanismen die plantaardige diëten zo gezond maken. Naast vermindering van ontstekingen en oxidatieve stress, spelen afname van insulineresistentie en verbetering van de immuunfunctie een rol. Onderzoeker Davide Gori waarschuwt voor ongezonde vegetarische eetpatronen, vol suiker, slechte koolhydraten en conserveermiddelen, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Deze studie benadrukt de potentie van een vegetarisch dieet als een effectieve manier om de kans op ernstige ziektes zoals hart- en vaatziekten en kanker te verkleinen. Meer informatie is te vinden in de volledige studie op Scientias.nl.

Scientias.nl

Bron: Scientias