Ruim zes op de tien Nederlanders vindt dat we strikt met de seizoenen mee moeten eten om de belasting op het milieu te beperken. Deze wens komt naar voren uit de nieuwste Nationale Keuzestress Monitor van marktonderzoeksbureau MSI Consultants. Het verlangen naar vroeger is duidelijk zichtbaar in het verlangen om meer afwijkende groente en fruit te consumeren. 76 procent van de respondenten pleit ervoor dat supermarkten meer misvormde of gebutste producten aanbieden om voedselverspilling tegen te gaan.
Nederlanders tonen steun voor het eten van meer plantaardige eiwitten, zoals peulvruchten, in plaats van dierlijke eiwitten. De belangrijkste voorwaarden hierbij zijn dat de smaak niet lijdt en het vervangende product minstens zo gezond is. Bijna de helft van de Nederlanders wil meer vleesvervangers eten, maar doet dit momenteel niet vanwege de vele ongezonde E-nummers in deze producten. Kosten blijken niet het grootste struikelblok; slechts 12 procent noemt een gelijkblijvende prijs de belangrijkste voorwaarde om de eiwittransitie te ondersteunen.
Het genetisch modificeren van voedsel en 3D-geprint voedsel zijn duidelijk minder populair. Slechts zestien procent heeft een positief gevoel bij genetisch gemodificeerd voedsel en slechts negen procent vindt 3D-geprint voedsel lekker. Kweekvlees, gekweekt uit dierlijke cellen zonder een volledig dier, wordt door vijftien procent van de respondenten als lekker ervaren. Ook hybride vlees en verrijkt vlees vinden weinig bijval, met slechts twaalf procent die dit lekker vindt.
Veel Nederlanders willen terug naar de tijd waarin we stamppot in de winter aten en kersen in de zomer. Zes op de tien Nederlanders willen weer strikt met de seizoenen mee eten om de milieubelasting te beperken. Vooral onder 56-plussers is deze wens groot, met 67 procent die dit belangrijk vindt. Daarnaast is er veel steun voor lokaal geproduceerd voedsel binnen een straal van vijftig kilometer.
Er is ook veel animo voor groente en fruit met een afwijkende vorm, de zogeheten buitenbeentjes. 76 procent van de respondenten vindt dat supermarkten deze meer moeten aanbieden om voedselverspilling te verminderen. Misvormd of niet, de huidige prijs van groenten en fruit remt de consumptie. Als deze 25 procent goedkoper zouden worden, zou 64 procent van de ondervraagden meer groente en fruit eten.
Over de Nationale Keuzestress Monitor
Bij dit terugkerend, representatief onderzoek wordt onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder een ander thema onder de loep genomen, tegen de achtergrond van financieel onzekere tijden. Zo is eerder onderzoek gedaan naar de keuze tussen A-merk- en huismerk boodschappen, onze invulling voor de zomervakantie, doorwerken na je pensioen en, meest recent, het fenomeen klimaatschade.
Bron: MSI Consultants