Bedrijfsbezoek FANUC Benelux 2022
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op
03 nov
Dit evenement is reeds geweest.

Bedri­jfs­be­zoek FANUC Benelux 2022

  • 03 november 2022
  • Locatie: Mechelen
  • Tijd: 15:00

Op 3 november 2022 waren we met de OSV bij FANUC Benelux in Mechelen. 

Bij de productie van foodproducten zoals koek, vlees en zuivel staat in het productieproces steeds vaker een robot aan de lijn. FANUC heeft een zeer compleet robotgamma voor de hele productieketen, en speciale foodrobots die voldoen aan de strengste hygiëne-eisen van de voedingsindustrie. 

Paul Ribus, Managing Director FANUC Benelux, kwam met internationale cijfers en feiten van dit Japanse bedrijf. FANUC City bevindt zich aan de voet van de berg Fuji, dichtbij het Yamanaka meer. Op deze locatie van 1,7 miljoen vierkante meter bevinden zich alle unieke productievestigingen van FANUC.
Bijna 60 jaar ervaring in het ontwikkelen van computernumerieke besturingsapparatuur, met meer dan 28,9 miljoen producten (industriële robots, CNC-systemen, draadvonkmachines (EDM), spuitgietmachines of verticale bewerkingscentra) geïnstalleerd over de hele wereld en ruim 8.200 werknemers.

Wat bij mij vooral is blijven hangen is het feit dat dit alles wordt gerealiseerd met relatief weinig mensen én dat 1 op de 2 mensen R&D mensen zijn. Er wordt ontzettend ingezet op verbetering van de bestaande producten en onderdelen en uiteraard op nieuwe producten. Zeker voor Japan is kwaliteit heilig, daar wordt niet op ingeleverd en continu aan doorontwikkeld.
In het kader van duurzaamheid sprong er ook een onderdeel uit: levenslange beschikbaarheid van onderdelen, hiermee kan de levensduur behoorlijk worden verlengd. Dat is in onze wegwerpmaatschappij een enorme stap in het voorkomen van verspilling van nieuwe grondstoffen.

Paul Bakker, Area Sales Manager FANUC Benelux presenteerde wat er allemaal mogelijk is qua robotisering in de foodindustrie en waar zo'n robot dan aan moet voldoen. Dat is aangevuld door Onno Lukkien, Owner DGS Processing Solutions met vele indrukwekkende praktijkvoorbeelden van door hen geproduceerde lijnen waarin de robots van FANUC zijn geïntegreerd.

Tijdens de rondleiding in het FANUC Inspiration Centre kregen we praktisch inzicht in wat robots tegenwoordig allemaal kunnen en welke technologie en accessoires er beschikbaar zijn. Diverse demo’s omtrent Pick & Place, Packaging en Palletising/Depalletising staan daar altijd opgesteld. Sommige robots zijn uitgerust met een 2D vision systeem waarmee barcodes, labels en QR-codes worden gelezen. We hebben het allemaal gezien en kunnen ervaren. 

Deze keer waren vanuit de OSV opvallend veel technische mensen aanwezig van zowel systeemintegrators als foodbedrijven. Er werd dan ook dieper ingegaan op de techniek. Soms duizelde het me maar over het algemeen konden we het aardig volgen en juist door de diepgaande vragen ging het automatiseren met deze robots en cobots ook voor ons "niet-technici" veel meer leven en konden we ons een nog betere voorstelling maken van hoe het er dan in de praktijk aan toe gaat. Dat was een perfecte aanvulling op voorgaande presentaties.

Na afloop was er ruim gelegenheid om te netwerken in de prachtig ingerichte kantine. Er zijn onderling weer heel wat contacten gelegd, kaartjes uitgedeeld, afspraken gemaakt. Het blijft mooi om te zien wat er gebeurt als je mensen uit verschillende disciplines bij elkaar zet. Ze leren van elkaar, maar zien ook absoluut mogelijkheden in samenwerking en daar gaat het ons om bij de OSV. Mensen (werkzaam in de food) bij elkaar brengen om kennis te delen en uiteindelijk zaken met elkaar te doen.

FANUC: bedankt voor jullie gastvrijheid en de opgedane kennis.

door Saskia Stender

Kijk hier voor alle foto's