Nederlandse ziekenhuizen pionieren met duurzaam voedingsprogramma
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Ziekenhuizen streven naar gezond en duurzaam voedings­aanbod

  • 27 september 2023

Met het innovatieve programma ‘Goede Zorg Proef Je’ zetten Nederlandse ziekenhuizen een nieuw norm voor gezonde en duurzame voeding. Centraal in dit initiatief staat niet alleen het voedingsaanbod, maar ook het gehele maaltijdsysteem. 

Hierbij kan gedacht worden aan de presentatie van gezonde producten, het terugdringen van voedselverspilling en het opleiden van voedingsassistenten. Deze integrale benadering heeft al geresulteerd in een aanzienlijke verschuiving richting een gezonder voedingsaanbod.

Het programma, dat zich niet beperkt tot alleen patiënten maar zich ook richt op medewerkers en bezoekers, heeft een monitoringsdocument met 50 punten opgesteld. Deze punten zijn gebaseerd op richtlijnen van toonaangevende gezondheidsinstanties. Het biedt ziekenhuizen een leidraad om hun voortgang bij te houden en prioriteiten te stellen. Opmerkelijk is dat in 2022 maar liefst 20 voorhoedeziekenhuizen een significante verschuiving lieten zien richting een gezonder aanbod.

Ziekenhuizen gaan voor 80% betere keus

Een interessante ontwikkeling binnen het programma is de benadering van de gezonde keuze voor medewerkers en bezoekers. In plaats van gezondheid op te leggen, wil "Goede Zorg Proef Je" mensen verleiden tot het maken van een gezondere keuze. Uit onderzoek bleek dat in 2022 een minimale norm van 60% gezondere keuzes werd aangehouden in de medewerkers- en bezoekersrestaurants van de ziekenhuizen. Sommige vooruitstrevende ziekenhuizen mikten zelfs op 80%.

Liesbeth Velema van het Voedingscentrum benadrukt de impact van deze beweging: “Het is inspirerend om te zien hoe ziekenhuizen hun verantwoordelijkheid nemen en de lat hoog leggen. Ziekenhuizen spelen hiermee een cruciale rol in het vormen van een nieuwe sociale norm waarbij een gezonder en duurzamer aanbod de standaard wordt.”

Naast ziekenhuizen sluiten ook andere zorginstellingen zich aan bij dit initiatief, waarmee ‘Goede Zorg Proef Je’ zich profileert als een best practice binnen het Nationaal Preventieakkoord.

Alliantievoeding.nl

Bron: Alliantie Voeding