Zeevruchten in de lift: 20% toename in productie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Zeevruchten in de lift: 20% toename in productie verwacht

  • 10 januari 2024

DNV voorspelt een toename van ongeveer 20% in de productie van mariene zeevruchten tegen 2050. Deze groei wordt aangedreven door een verdubbeling van de mariene aquacultuur en bijna een verdrievoudiging van de productie van vinvis, volgens de recente Seafood Forecast.

Ondanks de verwachte groei identificeert DNV een aanbod-vraagkloof voor wildgevangen zeevruchten, met name in regio's met groeiende bevolkingen en verbeterde levensstandaarden. Dit resulteert naar verwachting in een toename van 50% in de zeevruchtenhandel tegen 2050, waarmee zeevruchten een van de meest verhandelde voedselproducten wereldwijd blijven. De voorspelling benadrukt de dringende noodzaak van wereldwijde maatregelen om duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken en zowel voedselzekerheid als levensonderhoud te waarborgen.

Uitdagingen en kansen in mariene aquacultuur

DNV legt de nadruk op uitdagingen en kansen in mariene aquacultuur, met specifieke aandacht voor de gezondheid van vissen, technologische innovatie en duurzaamheidsmaatregelen. Een centrale prioriteit is het loskoppelen van voer-ingrediënten van menselijke consumptiebronnen, en DNV voorziet een verschuiving naar nieuwere, innovatieve ingrediënten in het voer.

Hoogtepunten van ontwikkelingen tot 2050

Stijgende vraag naar zeevruchten: De vraag naar zeevruchten per hoofd van de bevolking wordt verwacht sneller te groeien dan die naar landbouwvlees en vegetarisch voedsel in de meeste regio's, met Zuidoost-Azië als leidende vraag. Groot-China komt naar voren als de grootste markt voor mariene zeevruchten.
Evoluerende mariene aquacultuur: De productie van mariene vinvis wordt voorspeld te verdrievoudigen en zo weekdieren te overtreffen als het dominante gekweekte soort. De wereldwijde productie van mariene zeevruchten zal een stijging van 20% zien, waarbij de productie van mariene aquacultuur verdubbelt.
Veranderende patronen in de zeevruchtenhandel: De zeevruchtenhandel zal naar verwachting sneller groeien dan de productiestijging, waardoor regio's meer afhankelijk worden van import. Sub-Sahara Afrika komt naar voren als de prominente importeur van zeevruchten, terwijl Europa de leidende exporteur van mariene zeevruchten wordt.
Spreiding in aquacultuur voerleveringen: De voorspelling voorziet een spreiding van aquacultuurvoer, waarbij novel ingrediënten een aandeel van 30% bereiken. De opname van enkelvoudige eiwitten, insectenmeel en algenolie zal naar verwachting de afhankelijkheid van traditionele bronnen verminderen.

Bekijk de Seafood Forecast
Dnv.com

Bron: DNV