Yelloway: Chiquita's duurzame bananenrevolutie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Yelloway: bananen met grote resistentie en lagere uitstoot

  • 05 oktober 2023

Stel je een banaan voor die niet alleen resistenter is tegen ziekten maar ook bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Chiquita, een gigant in de bananenwereld, doet dit precies met hun nieuwe Yelloway-initiatief. Door een samenwerking met KeyGene, MusaRadix en Wageningen University and Research (WUR) is het hen gelukt om bananen te ontwikkelen die bestand zijn tegen zowel pathogene ziekten als milieubedreigingen.

De drijvende kracht achter dit initiatief zijn ziektes zoals Tropical Race 4 (TR4) en Black Sigatoka. Deze ziekten kosten de bananenindustrie jaarlijks honderden miljoenen dollars. Traditioneel wordt Black Sigatoka bestreden met luchtsproeien, wat resulteert in aanzienlijke CO2-uitstoot. Met de Yelloway-banaan kan deze uitstoot aanzienlijk worden verminderd.

Peter Stedman, Directeur Duurzaamheid bij Chiquita, legt uit: “Met meer dan 150 jaar ervaring hebben we de gevolgen van klimaatverandering en milieugevaren van dichtbij meegemaakt. Yelloway is niet alleen een triomf voor Chiquita, maar het is onze bijdrage aan een duurzamere wereld en voedselzekerheid.”

Grotere diversiteit, lagere uitstoot

De diversiteit die het Yelloway-initiatief introduceert is indrukwekkend. Er is een stamboom gecreëerd met meer dan 160 verschillende bananensoorten en 150 succesvolle kruisingen. Het resultaat? Bananen die zowel weerstand bieden tegen Fusarium als tolerant zijn voor Black Sigatoka. En wat nog belangrijker is, ze lijken en smaken net als de geliefde Cavendish-banaan die we allemaal kennen.

Marco Volpi, Chief Marketing Officer bij Chiquita, benadrukt Chiquita's toewijding: “Met de eerste lichting Yelloway-bananen die nu in de Filipijnen groeien, zijn we een stap dichter bij een groenere toekomst.”

Dit is niet Chiquita’s eerste stap in duurzaamheid. Ze hebben onlangs ook het ‘30BY30’-initiatief geïntroduceerd met het doel de CO2-uitstoot met 30% te verminderen tegen 2030. Erkend door het Science Based Target Initiative, toont dit aan dat Chiquita niet alleen vooroploopt in de fruitindustrie, maar ook in het streven naar een duurzamere wereld.

Chiquita.com

Bron: Chiquita