Op donderdag 21 april 2022 is de winnaar van de MBO Challenge Voedselverspilling bekend gemaakt. Unaniem koos de jury voor de Wasabi Kroket van de studenten MBO voeding & kwailiteit van het Lentiz LIFE College. Opdrachtgever was Sander van Kampen van Dutch Wasabi.
Er waren lovende woorden van de vakjury: "De winnaar van de MBO Challenge Voedselverspilling 2021- 2022 heeft veel tijd besteed aan het scherp krijgen van de opdracht, het onderzoeken van diverse oplossingen en heeft daarbij diverse experts en de practor geraadpleegd. Het ontwikkelde product is geproefd door een aantal personen en dit komt terug in de film. Ook is de ondernemer aan het woord hij doet een uitspraak over welk van de oplossingen volgens hem het meest kansrijk is.”
Sander van Kampen: “Fantastisch wat de studenten hebben gedaan! Dutch Wasabi is een klein bedrijf, we hebben niet de tijd om te experimenteren. De verschillende opties die zijn aangeboden door de studenten waren erg verrassend en leerzaam voor ons. We zijn door deze challenge in aanraking gekomen met een zeer interessant netwerk, dat onder andere is ontstaan door de zoektocht van de studenten, maar ook het netwerk van de school zelf heeft daaraan bijgedragen. We kunnen daardoor nu versneld met verschillende partijen het product verder ontwikkelen en op de markt brengen. Wij zijn erg enthousiast over de samenwerking met de school en studenten en het verrassende en innovatieve resultaat. Het is ieder bedrijf aan te bevelen om mee te doen, wij hebben er erg veel aan gehad."
1e jaars studenten van MBO Terra Groningen Food, life & innovation sleepten de tweede prijs in de wacht met Lang Leve Melkwei voor opdrachtgever geitenhouderij de Kruidenwei in Nooitgedacht.
Studenten van Curio Food en Future wonnen de derde prijs met een oplossing tegen de hoeveelheid bierverspilling in Nederland: Biertoast, gemaakt van bier dat over datum is. Opdrachtgever: Slijterij Hiwine.
Bron: MBO Challenge