Voedingsindustrie 2023: Balans van Optimisme en Voorzichtigheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedings­in­dustrie 2023: Een mix van optimisme en voorzich­tigheid

  • 10 oktober 2023
  • Door: Ron Duijkers

Terwijl 2023 op zijn einde loopt, voorspellen de laatste CBS-cijfers een boeiende tijd voor de voedingsindustrie. Het optimisme viert hoogtij, met bijna een kwart van de ondernemers die een productiestijging verwachten tussen september en november. Echter, de meerderheid (70%) blijft voorzichtig en voorziet een stabiele productie.

Wat de prijzen betreft, lijkt stabiliteit het sleutelwoord te zijn. Een overweldigende 80% van de ondernemers gelooft dat de verkoopprijzen in de komende maanden onveranderd blijven. Dit is het hoogste percentage dat dit jaar deze verwachting heeft uitgesproken.

Consistentie in orders

De orderpositie in september gaf ondernemers genoeg reden om op beide oren te slapen, met een voorraad van 2,9 maanden werk. Toch waren er enkelen (14%) die deze orderpositie als te klein beschouwden, maar de overgrote meerderheid (79%) zag het als normaal.

Personeelsgroei op de horizon

De voedingsindustrie lijkt klaar te zijn voor expansie, vooral op het gebied van personeel. 13% van de ondernemers overweegt hun teams in de komende maanden uit te breiden. Daarentegen is slechts een kleine 7% van plan om hun teams te verkleinen.

Economische vooruitzichten

De meningen over de economie zijn gemengd. Hoewel een geruststellende 85% verwacht dat het economisch klimaat de komende maanden stabiel blijft, is er een kleine groep (11%) die een verslechtering voorziet. Een nog kleiner percentage, 4%, is optimistischer en hoopt op een verbetering.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023