Vleessector wil snel starten met CO2-footprint
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vleessector wil snel starten met CO2-footprint

  • 09 december 2021

De Nederlandse vleessector wil snel starten met het vermelden van de CO2-footprint van vlees op het etiket, zodat consumenten op basis van objectieve criteria een keuze kunnen maken voor vlees of alternatieven. 

Nederlandse vleesorganisaties COV en VNV vroegen in een rondetafelbijeenkomst met EU Commissaris Frans Timmermans op 7 december aandacht voor een werkbare en bruikbare CO2-footprint voor vlees. Ook wezen ze op de noodzaak van export voor de verduurzamingstransitie.

De vleesorganisaties noemen het essentieel dat de footprint op het etiket de feitelijke footprint van dat product weergeeft, en niet een generieke vastgelegde footprint is voor een productcategorie. ‘Het hanteren van de feitelijke footprint stimuleert de sector tot maatregelen om de klimaatimpact te verminderen. Bij een generieke footprint gaat deze prikkel verloren’, menen de COV en VNV. ‘Bovendien zal hierdoor aangetoond worden dat het verschil in klimaatimpact tussen dierlijke eiwitten en alternatieven veel kleiner is dan vaak geframed wordt.’ 

VNV en COV wezen ook op de trage wettelijke procedures voor het toelaten van innovaties in de sector; vaak zelfs met een negatief resultaat. ‘Dit zet de Europese sector op achterstand ten opzichte van producenten buiten de EU. Maar vooral belemmert dit vooruitgang die kan bijdragen aan de verdere verduurzaming.’ 

cov.nl

Beeld: ©Flexd Design/Shutterstock.com

Bron: COV