Verplichte Inspectie en Laboratoriumonderzoek bij Import van Hoog Risico Producten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verplicht onderzoek bij import van hoog risico producten

  • 27 december 2023

In het kader van de biologische Verordening (EU) 2018/848 is Skal Biocontrole verplicht laboratoriumonderzoeken uit te voeren voor biologische producten of producten in omschakeling bij import met een verhoogd risico op niet-naleving van deze verordening.

Skal en de Europese Commissie hebben product/landcombinaties geselecteerd voor laboratoriumonderzoeken in 2024. Deze selectie is gebaseerd op risicoanalyses en is beschikbaar in de lijst Nationaal en de lijst EU. Check de goederennomenclatuur om te zien of jouw product onder deze tabel valt.

Werkwijze bij laboratoriumonderzoeken

De selectie van zendingen van hoog risico-producten vindt plaats op basis van gegevens in het COI in het TRACES-systeem. Importeurs en eerst geadresseerden ontvangen per e-mail bericht van Skal als hun zending in de steekproef valt. De zending moet beschikbaar blijven voor bemonstering en analyse, aangezien er een blokkadebesluit in de e-mail is opgenomen.

De bemonstering wordt uitgevoerd op de locatie van de Eerste Ontvanger, tenzij er sprake is van samenloop met controle door de NVWA. In dat geval wordt de zending op locatie BCP of CP gekeurd, met prioriteit voor het COI boven CHED.

Qualitas Inspection voert de bemonstering uit in opdracht van Skal. Importeurs worden benaderd om een afspraak te maken voor bemonstering.

Afhandeling van zendingen volgens EU- en Nationale Lijst

Voor zendingen van de EU-lijst handelt Skal het COI af, en aangifte voor het vrije verkeer kan pas plaatsvinden nadat het COI is afgewerkt. Voor zendingen op de nationale lijst kan de aangifte op de gebruikelijke wijze bij de douane worden ingediend. De douane verifieert het COI tijdens de behandeling van de aangifte en legt haar beslissing vast in vak 30 van het COI. Geselecteerde zendingen moeten beschikbaar blijven voor bemonstering en analyse in opdracht van Skal.

Skal streeft ernaar om de uitslag binnen 5 tot 10 werkdagen te leveren, tenzij nader onderzoek nodig is of de zending niet voldoet aan wettelijke vereisten. Voor 2024 worden de kosten voor bemonstering en analyse door Skal/LNV gedekt.

Bekijk de product/landcombinatie tabel op Skal.nl

Bron: SKAL