Van Hoornweder verbetert slachtproces met CSB-software
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Van Hoornweder optimali­seert slachtproces met CSB

  • 12 september 2024

Van Hoornweder, een slachthuis in Torhout, verwerkt dagelijks zo'n 3.500 varkens en voldoet aan strenge wettelijke eisen op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid. Om dit te bereiken, gebruikt het bedrijf innovatieve software van CSB-System. Deze software maakt gebruik van geavanceerde algoritmes om elk karkas nauwkeurig te classificeren, zoals wettelijk vereist. Door de samenwerking met CSB-System kan Van Hoornweder de karkassen snel en efficiënt verwerken, en de vereiste informatie automatisch delen met de overheid en de klanten.

Sinds de volledige omschakeling naar varkensverwerking heeft Van Hoornweder zijn slachtproces geoptimaliseerd, met snelle en betrouwbare resultaten. Het slachthuis functioneert als een dienstverlener: het verkoopt geen vlees en bezit geen eigen varkens, maar verwerkt de dieren van klanten die de karkassen later weer ophalen. Hierdoor speelt snelheid een cruciale rol, maar kwaliteit en voedselveiligheid blijven de hoogste prioriteit.

Het gebruik van CSB-System biedt een oplossing voor de uitdagingen waarmee het slachthuis te maken kreeg toen hun vorige softwareleverancier besloot de homologatie van hun classificatiesoftware niet te verlengen. De nieuwe software, CSB-Image Meater, maakt het mogelijk om via een foto van het heupbeen en ruggenwervels de dikte van het spek, vlees en de omtrek van de wervels te meten. De software berekent zo het magervleesaandeel van elk karkas, wat cruciaal is voor naleving van de wetgeving.

De integratie van het systeem verliep soepel, met een korte opstartperiode van slechts één weekend. Na een eenvoudige kalibratie werkt de camera de hele dag zonder problemen en kan tot 1.300 karkassen per uur classificeren. De gegevens worden vervolgens automatisch gedeeld met zowel de klanten als de overheid, wat zorgt voor transparantie en duidelijke documentatie.

Naast het voldoen aan de wettelijke eisen biedt het CSB-System ook mogelijkheden voor verdere verbetering van de dienstverlening. Het systeem kan bijvoorbeeld nauwkeurig het aandeel waardevolle karkasdelen, zoals ham, schouder, buik en rug, bepalen. Deze informatie is vooral nuttig voor verkopers die de karkassen efficiënt willen versnijden. Daarnaast is het systeem eenvoudig in gebruik en onderhoud, wat het betrouwbaarder en kostenefficiënter maakt.

Erwin Kooke van CSB-System benadrukt de voordelen van het systeem, waaronder de nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en uitbreidingsmogelijkheden. Dankzij de heldere videobeelden en de gedetailleerde gegevens kunnen zowel slachters als klanten precies zien wat het karkas oplevert. Dit zorgt voor minder discussies en geeft alle betrokkenen de nodige documentatie.

Van Hoornweder profiteert van de samenwerking met CSB-System door een hogere efficiëntie in hun slachtproces, terwijl ze blijven voldoen aan strenge kwaliteits- en voedselveiligheidsnormen. De software biedt daarnaast extra potentieel voor toekomstige groei en optimalisatie van de dienstverlening.

Csb.com

Bron: CSB-System