Unilever Deelt IJspatenten voor Klimaat
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Unilever deelt IJspatenten voor klimaat

  • 14 november 2023

Unilever zet een grote stap voorwaarts in de strijd tegen klimaatverandering door haar ijsgerelateerde patenten te delen met de wereldwijde ijsindustrie. Dit initiatief is een onderdeel van hun bredere inspanning om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de duurzaamheid van hun producten te verhogen.

Unilevers inzet voor duurzaamheid

Het besluit van Unilever om 12 herformuleringspatenten gratis en niet-exclusief beschikbaar te stellen is een teken van hun toewijding aan duurzaamheid. Deze stap volgt op het succes van twee pilotprojecten in Duitsland, waarbij geëxperimenteerd werd met 'last mile' ijsvrieskisten die functioneren bij een hogere temperatuur. Het doel van deze actie is om de ijsindustrie wereldwijd te stimuleren tot het gebruik van energiezuinigere vrieskisten. Door de vriestemperatuur te verhogen van de traditionele -18°C naar -12°C, kunnen ijsproducten stabiel blijven terwijl het energieverbruik aanzienlijk wordt verlaagd.

Resultaten van onderzoek en pilots

Het onderzoek en de pilotprojecten van Unilever hebben aangetoond dat een verhoging van de vriestemperatuur naar -12°C kan leiden tot een energiereductie van ongeveer 25% per vrieskist. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor het milieu, maar maakt de vrieskisten ook goedkoper in gebruik. Andy Sztehlo, Chief R&D Officer Ice Cream bij Unilever, benadrukt dat door samenwerking binnen de sector, de impact van de cold chain op het milieu verminderd kan worden, zonder in te boeten op de kwaliteit van de ijsproducten.

Verantwoordelijkheid en toekomstplannen

Ijsvriezers in de detailhandel zijn verantwoordelijk voor 10% van Unilevers broeikasgasvoetafdruk in de waardeketen. In het Climate Transition Action Plan van Unilever worden de stappen uiteengezet die het bedrijf zal nemen om haar klimaatdoelstellingen te bereiken, inclusief het bereiken van een netto nul uitstoot in de hele waardeketen in 2039. Een belangrijk aspect hiervan is het halveren van de emissie-impact van hun producten tegen 2030, vergeleken met 2010. De focus op innovaties in ijsvriezers, zoals het verbeteren van technische componenten en het onderzoeken van duurzame energiebronnen, is een cruciaal onderdeel van deze strategie.

Toegang tot patenten

De internationale aanvragen van deze patenten zijn recent gepubliceerd, waarmee Unilever de deuren opent voor industriepartners om van deze innovaties te profiteren. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Unilever voor meer informatie over het verkrijgen van een licentie, wat de weg vrijmaakt voor een brede en gecoördineerde inspanning om de milieu-impact van de ijsindustrie te verkleinen.

Bron: Unilever