Tsunami aan nieuwe verpakkingswetgeving
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Tsunami aan nieuwe verpakkings­wet­geving

  • 11 september 2023
  • Door: Judith Witte

“Recycleerbaarheid by design; dáár ligt de basis voor toekomstige verpakkingen,” voorspelt Rob Verhagen van de OPACKGROUP. “Er staat ons een tsunami aan nieuwe wetgeving te wachten. Bedrijven moeten daarom nú in actie komen.” 

“Verpakkingen moeten vanaf 2030 recycleerbaar zijn én een minimale hoeveelheid gerecycled materiaal bevatten. Dat zijn 2 belangrijke wettelijke verplichtingen uit de nieuwe Packaging en Packaging Waste Regulation (PPWR),” vertelt Rob Verhagen, Sustainability director van de OPACKGROUP. Als geen ander weet hij wat er speelt in de verpakkingswereld. 

“Vooruitlopend op die Europese wet heeft Nederland al aangekondigd op korte termijn te komen met een bijmengverplichting van recyclaat of biogebaseerde materialen voor kunststoffen”, vervolgt hij. “Dit is beschreven in de nieuwe Nationale Circulaire Plastics Norm. Alle kunststoffen die in Nederland op de markt gebracht worden, moeten straks een minimaal aandeel recycled of biobased materiaal bevatten. De exacte percentages per product–marktcombinatie staan nog ter discussie. In 2027 zijn ze nog laag, maar in 2030 gaan ze omhoog tot wel 30%. En er komt een scherpe doelstelling op de hoeveelheid verpakkingsmateriaal en -afval die op de markt worden gebracht en een verbod op een aantal verpakkingsoplossingen. In 2024 zien we de  veranderingen al in de praktijk; het Afvalfonds komt met meer tariefdifferentiaties, waarbij de inzet van recyclaat en recycleerbaarheid beloond worden.” Zóveel veranderingen en verplichtingen; niet vreemd dat het de gemiddelde ondernemer duizelt. Waar moet je beginnen?

Essentiële Eisen 

Rob: “De grootste milieu-impact ligt bij het verpakte product. Daarom moeten we eerst bekijken waaróm we verpakken. De functionaliteit is hoofdzaak: beschermen tijdens transport en verbeteren van de houdbaarheid om verspilling tegen te gaan. Direct daarna volgt ‘ontwerpen voor circulariteit’. Dat is niet nieuw: al in 1994 werden de ‘Essentiële eisen voor verpakkingen’ geformuleerd. De nieuwe Packaging & Packaging Waste Regulation borduurt daar gewoon op voort.” In de Essentiële eisen staat dat verpakkingen veilig moeten zijn, je moet zorgen voor een zo laag mogelijke milieu-impact, en je de hoeveelheid materiaal moet minimaliseren. Die set van eisen moet vastgelegd worden in een verpakkingsdossier. “Met de expertise van het OPACKGROUP Technology Centre (OTC) helpen wij marktpartijen met het verzamelen van relevante informatie. Mijn advies voor (food)producenten die dat dossier nog niet hebben: wacht niet langer. Start vandaag nog met het opbouwen ervan!”

Actie voor de foodproducent 

“Voorheen was verpakking iets wat bedrijven gewoon inkochten. Inmiddels heeft de keuze voor een verpakking invloed op de gehele bedrijfsvoering en het kostenplaatje is veranderd,” vertelt Rob. “De afdeling inkoop moet het materiaal selecteren op de nieuwe wettelijke eisen. De inkoopprijs zegt niet alles; misschien is het materiaal bij inkoop duurder, maar betaal je achteraf een lager tarief aan het Afvalfonds. De afdeling operatie moet weten hoe een nieuw materiaal op de verpakkingsmachines draait. Er zijn proefleveringen nodig om dat te testen. Moeten er operators getraind worden? Machine-instellingen veranderen? Bij de overgang van complexe laminaten (zoals PET-PE) naar een recycleerbare barrière verpakking uit monomateriaal moet de temperatuur waarop het materiaal verwerkt wordt, worden verlaagd. Daarmee krijg je een lager energieverbruik. Voor de afdeling Kwaliteit zijn de doorprikweerstand en houdbaarheid van een verpakking van groot belang; ook dát moet getest worden. En de afdeling marketing buigt zich over de vraag wat een duurzamere verpakking betekent voor de marktpositionering.” 

Re-think

Het is duidelijk: er komt heel veel op de voedselproducenten af. “Je kunt natuurlijk wachten tot álle details van de wetgeving vastgesteld zijn. De kans is groot dat je dan te laat bent”, zegt Rob. “Al lijkt het ingewikkeld, in wezen is het best simpel. Wat je moet doen, heeft NRK Verpakkingen namelijk al in 2018 bondig omschreven in de ‘Routekaart materiaalverduurzaming kunststof verpakking’. In de ‘Re-think plastics’ strategie staan vijf ‘re’s’: re-duce, re-use, re-cycle, re-design en re-new. Leg je die verduurzamingsrichtingen naast de nieuwe wetgeving, en je ziet overal overlap!” 

Innoveren

Rob vertelt dat de OPACKGROUP een eigen recycling-afdeling heeft én ervoor zorgt dat dat recyclaat daadwerkelijk wordt ingezet. “We hebben flink geïnvesteerd in een nieuwe fabriek waar we onder andere recycleerbare barrière-verpakkingen maken van mono-materiaal. Onze innovatie komt erop neer dat polyethyleen op een bepaalde manier wordt ‘verstrekt’ waardoor de folie transformeert van amorf naar kristallijn. Het materiaal wordt daardoor transparanter, de barrièrefunctie verbetert en de doorprikweerstand wordt groter.” Het meerlaagse mono-materiaal wordt al toegepast voor het verpakken van een hele reeks aan voedingswaren waar eerder complexe laminaten voor gebruikt werden. Denk aan kaas, koekjes, diervoeding en afbakbroodjes. Een andere innovatie is het lamineren met een preegfolie, wat een mono-materiaal oplevert van 30% minder gewicht maar wel heel stevig is. Dit toekomstbestendige product is nu gepatenteerd.

“Overstappen naar een heel nieuw verpakkingsmateriaal is écht een grote verandering,” weet Rob. “Om dat goed te doen, moeten alle afdelingen in je bedrijf samenwerken en het totaalplaatje zien. Mijn advies voor foodproducenten is dan ook: ga dat traject nú in! Dan loop je voor op de massa en verloopt je veranderproces zonder de stress van een hoge tijdsdruk.” 

www.opackgroup.com

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023