Topwetenschappers bieden advies aan EU over voedseltransitie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Topweten­schappers bieden advies aan EU over voedseltransitie

  • 03 juli 2023

Een werkgroep van vooraanstaande wetenschappers uit heel Europa heeft aanbevelingen gedaan aan de Europese Commissie over hoe de voedselconsumptie in Europa gezonder en duurzamer kan worden. Deze aanbevelingen hebben betrekking op de prijsstelling, beschikbaarheid, zichtbaarheid en samenstelling van voedselproducten.

De adviezen zijn gegeven in reactie op een verzoek van de Europese Commissie aan het Wetenschappelijk Advies Mechanisme. De aanbevelingen zijn eind juni aan de Europese Commissie overhandigd. Jenny van Doorn, professor in Services Marketing aan de Universiteit van Groningen, heeft haar expertise op het gebied van klantbetrokkenheid, duurzaamheid en voedselverspilling bijgedragen aan de werkgroep Wetenschappelijk Advies voor Beleid van Europese Academies (SAPEA).

De wetenschappers benadrukken dat het huidige voedselsysteem in Europa een grote impact heeft op het milieu en dat ongezonde diëten ook verband houden met ziekterisico's, obesitas en overgewicht bij een groot deel van de Europese bevolking. Het verstrekken van informatie aan consumenten is niet voldoende om een positieve verandering teweeg te brengen. Het is noodzakelijk om de hele voedselomgeving aan te pakken en beleidsmaatregelen te nemen die duurzame en gezonde voedselkeuzes bevorderen.

De wetenschappers bevelen maatregelen aan zoals belastingen op suiker en vlees, het promoten van gezonde en duurzame voedselopties, en het verminderen van ongezonde ingrediënten in voedsel. Het creëren van een omgeving waarin alle belanghebbenden kunnen samenwerken aan gezonde en duurzame voedselkeuzes is essentieel.

Het Wetenschappelijk Advies Mechanisme van de Europese Commissie en SAPEA hebben samengewerkt om deze aanbevelingen te ontwikkelen op basis van wetenschappelijk bewijs. SAPEA brengt expertise samen uit verschillende disciplines en academische netwerken in heel Europa.

Rug.nl

Bron: Rijksuniversiteit Groningen