Tientallen miljoenen voor toekomst visserijketen aan wal
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Tientallen miljoenen voor toekomst visserij­keten aan wal

  • 20 maart 2024

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft onlangs een belangrijke stap gezet ter ondersteuning van de Nederlandse visserijsector. Hij heeft het Visserij Ontwikkel Plan (VOP) goedgekeurd, een samenwerkingsinitiatief van vijf visserijregio’s. Dit plan biedt niet alleen toekomstperspectief voor ketenbedrijven aan wal, maar ook voor de visserijgemeenschappen.

Het VOP omvat een reeks van innovatieve projectvoorstellen. Variërend van een shrimp innovation center tot het omzetten van visresten in hoogwaardige voeding, richt het plan zich op vernieuwing binnen de sector. Het doel is om tot 2030 € 80 miljoen te investeren in deze projecten, waarbij minister Adema € 30 miljoen heeft toegezegd en de regio's de rest financieren.

Regionale samenwerking en financiering

De vijf betrokken regio’s – Urk, Zuidwest Nederland, Kop van Noord-Holland, Hollandse Haringkust en Noord-Nederland – nemen een aanzienlijk deel van de financiering voor hun rekening. Naar verwachting kunnen zij na de zomer beginnen met de uitvoering van de plannen. De voorstellen worden momenteel verder uitgewerkt en gecontroleerd op overeenstemming met Europese financieringsregels. De definitieve plannen worden vastgelegd in een convenant tussen het LNV en de regio's.

Blik op de toekomst

Minister Adema benadrukt het belang van het plan voor de gemeenschappen die afhankelijk zijn van de visserij. Het VOP sluit aan bij de bredere Visie Voedsel uit Zee en Grotere wateren, gericht op een duurzame en economisch gezonde toekomst voor de Noordzeevisserij. Deze visie voorziet in een kleinere, flexibeler vloot die zich aanpast aan veranderende omstandigheden op zee. Dit zal gevolgen hebben voor de aanvoer van traditionele vissoorten en biedt nieuwe kansen voor andere soorten.

Nieuwe kansen en culturele identiteit

De plannen van de regio's omvatten onder meer de ontwikkeling van marktplaatsen voor toekomstige visserij, innovaties in visverwerking en het behoud van cultureel erfgoed. Er wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in het valoriseren van visresten en het ontwikkelen van nieuwe technieken voor het vangen en pellen van garnalen in Harlingen. Tegelijkertijd is er aandacht voor het behoud van de identiteit van visserijgemeenschappen, met initiatieven zoals de uitbreiding van visserijmusea en het promoten van toeristische activiteiten.

Dit ambitieuze plan toont een duidelijke toewijding van de Nederlandse overheid en de betrokken regio’s aan de toekomst van de visserijsector. Het benadrukt het belang van innovatie, duurzaamheid en het behoud van culturele waarden binnen de Nederlandse visserijgemeenschappen.

Rijksoverheid.nl

Bron: Rijksoverheid