Symposium zet verandering voedselsysteem in gang
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Symposium zet verandering voedselsysteem in gang

  • 03 juli 2023

Wageningen University & Research (WUR) organiseerde onlangs het symposium 'The environmental impact of food systems', waarbij bijna 600 deelnemers samen nadachten over een nieuwe inrichting van ons voedselsysteem. Onderzoeker Hannah van Zanten benadrukte de gebreken van ons huidige voedselsysteem en pleitte voor grote veranderingen, zoals minder vlees eten, verspilling voorkomen en het voedselsysteem circulair maken.

Aan het einde van het symposium sloten panelleden, sprekers en andere aanwezigen zich aan bij een consortium dat de komende jaren de transitie naar een duurzaam voedselsysteem wil leiden. Ze dienen hiervoor een subsidieaanvraag in bij de Europese Unie. De presentaties behandelden onderwerpen als individuele bijdragen van consumenten, de rol van voedsel uit zee, en een route naar een ecolabel op producten.

Het symposium zorgde voor veel vragen en kritische geluiden. Er werd bezorgdheid geuit over de weerbarstige werkelijkheid waarin verandering moet plaatsvinden en hoe de politiek gestimuleerd kan worden om veranderingen van bovenaf te sturen.

Het panel besprak de rol van jongeren, de noodzaak van een verandering in onze kijk op dieren en voeding, en het belang van onderwijs. Het nieuwe consortium heeft al meer dan 90 deelnemende partijen.

Wur.nl

Bron: Wageningen University & Research