Stoomproductie verduurzamen met fiscaal voordeel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Stoompro­ductie verduur­zamen met fiscaal voordeel

  • 14 maart 2024

In 2020 werd, op initiatief van Scharff Techniek, het duurzame bedrijfsmiddel 'elektrische stoomketels' voor het eerst opgenomen in de Energielijst, waardoor bedrijven fiscale voordelen kunnen krijgen bij het verduurzamen van stoomproductie. Elk jaar worden de Energielijst en de Milieulijst geëvalueerd om te controleren of ze nog steeds relevant zijn. In de edities van 2024 zijn er weer verschillende wijzigingen doorgevoerd, en Scharff Techniek legt uit wat deze regelingen inhouden en beschrijft de belangrijkste updates voor stoom gerelateerde bedrijfsmiddelen.

Financieel voordeel door EIA en MIA

De EIA-regeling, wat staat voor Energie Investeringsaftrek, biedt financiële ondersteuning van de overheid aan bedrijven die investeren in energiezuinige apparatuur, waaronder elektrische stoomketels. Dit levert belastingvoordelen op en stimuleert energiebesparing en duurzaamheid. De Rijksoverheid meldt een toenemend aantal aanvragen voor de regeling, wat heeft geleid tot uitbreiding van het budget voor de komende jaren.

Om de EIA-regeling uit te voeren, wordt jaarlijks een Energielijst gepubliceerd met erkende innovatieve en duurzame bedrijfsmiddelen. De lijst voor 2024 bevat enkele aanpassingen, maar deze hebben geen invloed op eerder erkende elektrische stoomketels.

Naast de EIA-regeling bestaat ook de MIA-regeling (Milieu-investeringsaftrek) en de Vamil-regeling (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Deze regelingen bieden fiscale voordelen voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Voor 2024 zijn er veel wijzigingen doorgevoerd, waaronder het verwijderen van meer dan honderd bedrijfsmiddelen en het aanpassen van nog eens een derde van de lijst. 

Tot 2024 kwam de vervanging van een stoomketel door een van onze gasgestookte stoomgeneratoren in aanmerking voor de MIA\Vamil onder code B4312. Doordat de rookgassen van deze stoomketels niet meer dan 50 milligram NOx per normaal kubieke meter bij 3% O2 bevatten, werden de stoomketels beschouwd als een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel geschikt voor verduurzamen van stoomproductie. 

Stoomproductie verduurzamen

Hoewel elektrische stoomketels momenteel het enige bedrijfsmiddel zijn dat in aanmerking komt voor fiscale voordelen, zijn er ook andere maatregelen mogelijk voor het verduurzamen van stoomproductie, zoals aanpassingen en onderhoud aan bestaande stoomsystemen.

Als u advies nodig heeft over het verduurzamen van stoomproductie, kunt u contact opnemen met Scharff Techniek, die meer dan 40 jaar ervaring heeft in stoomtechniek en u graag helpt bij het vinden van de juiste oplossingen.

Scharfftechniek.nl

Bron: Scharff Techniek